Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
25.04.2024 01:10

Inovačné centrum Banskobystrického kraja vstúpilo do siete Ynovate


Ynovate: Profesionálna sieť na podporu inovacií - logo


K sieti dvanástich inovačných centier Ynovate, ktorá združuje inovačné centrá zriaďované krajmi, mestami a univerzitami nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike, sa pridalo Inovačné centrum Banskobystrického kraja.


Spoločným cieľom je podpora inovatívneho a udržateľného podnikania a zdieľanie najväčšej siete expertov v strednej Európe.

Inovačné centrum Banskobystrického kraja sa pripojilo k sieti inovačných centier Ynovate v Českej republike. Stalo sa tak len druhým slovenským inovačným centrom v tejto organizácii. Tento krok otvára nové možnosti pre rozvoj slovenských startupov, ako aj malých a stredných firiem v regióne, ktoré teraz môžu využívať osvedčenú sieť špičkových biznis expertov z oboch krajín.

Zástupcovia župy a siete Ynovate sa stretli na neformálnom rokovaní v novootvorenom Welcome Hub-e vo Zvolene a spoločne si prezreli aj ukážky špičkovej technológie 3D-CT skenovania dreva v priestoroch Národného lesníckeho centra v Centre Excelentnosti Ligno Silva vo Zvolene.

„Som úprimne presvedčený, že len spoločne dokážeme najviac. A práve toto je skvelý príklad, ako využiť synergiu, spoluprácu a zdieľanie kow-how. Cieľom nášho krajského inovačného centra je

motivovať a spájať univerzity, verejnú správu a podnikateľský sektor a vytvárať podmienky pre ich efektívnu spoluprácu, výmenu informácií, tvorbu nových produktov a služieb, zdieľanie nových poznatkov a tým zvýšenie inovačného potenciálu celého kraja. Som rád, že teraz sa tak môže diať v spolupráci s ďalšími partnermi, ktorí rozmýšľajú podobne,“ povedal predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrej Lunter.

Sieť Ynovate vznikla na základe predošlej spolupráce agentúr z Juhomoravského, Libereckého, Moravskosliezskeho, Olomouckého, Plzenského, Stredočeského, Ústeckého a Zlínskeho kraja. Teraz expanduje aj na Slovensko a po žilinskom kraji aj do banskobystrického.

„Myslím, že je dôležité využívať kultúrnu blízkosť Čechov a Slovákov. Máme spoločný cieľ - budovať silnú Strednú Európu alebo Európu celkovo, preto je potrebné zdieľať know-how, zdieľať zdroje a to tak, aby sme mali čo najviac ľudí, ktorí podnikujú,sú úspešní- Práve v tomto je potrebné si navzájom pomáhať.,“ vysvetľuje Petr Chládek, riaditeľ Juhomoravského inovačného centra.

Ynovate zdieľa najväčšiu sieť expertov v strednej Európe a ponúka tak ucelenú podporu inovatívneho, ambiciózneho a udržateľného podnikania. Vstup Rozvojovej agentúry BBSK do tejto siete pritom nadväzuje na Regionálnu inovačnú stratégiu kraja.

„Pomocou dlhodobých partnerstiev s podnikateľmi a expertmi zo širokého spektra odborov podporujeme aj u nás rozvoj regionálnych inovačných ekosystémov. Vďaka prepojeniu krajských inovačných centier teraz využijeme synergiu medzi týmito ekosystémami. Spoločne tak prispejeme ku kultivovaniu podnikateľského prostredia naprieč Českom aj Slovenskom a zvýšime konkurencieschopnosť našich podnikateľov v európskom meradle,“ uzavrela Janka Pálková, riaditeľka Rozvojovej agentúry BBSK, ktorá za krajským inovačným centrom stojí.

 

Autor: (ts-BBSK, Lenka Štepáneková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.11.2018
Informačno-poradenské centrum PSK je najlepšie na Slovensku
Informačno-poradenské centrum Prešovského samosprávneho kraja funguje už dva roky. Jeho projektový tím pomáha zabezpečovať informovanosť v rámci kraja o možnostiach čerpania eurofondov pre široké spektrum žiadateľov.
viac
06.03.2021
Kraj pripravil na víkend dve veľkokapacitné centrá v Prešove a Humennom
Prešovský samosprávny kraj cez víkend otvorí dve veľkokapacitné očkovacie centrá, a to v Prešove a v Humennom. K dispozícii bude mať vyše šesť tisíc očkovacích dávok Astra-Zeneca. Vakcínu proti Covid-19 dostanú priorizované skupiny, o ktorých rozhoduje ministerstvo zdravotníctva.
viac
22.11.2021
Nové inovačné centrum InoVia prepojí vzdelávanie s praxou
Inovačné centrum InoVia, ktoré vzniká v Žilinskom kraji, prinesie nové stimuly pre inovačnú a digitálnu transformáciu kraja.
viac
09.05.2022
Inovačné centrum Košického kraja predstavuje prvé projekty
Inovačné centrum Košického kraja (ICKK) štartuje svoje aktivity a začína napĺňať ciele, ktoré má stanovené v rámci Regionálnej inovačnej stratégie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %