Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
09.08.2023 12:05

Inšpekcia v sociálnych veciach eviduje nárast prijatých podnetov


Ilustračná snímka (TASR)


Inšpekcia v sociálnych veciach Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR realizovala počas prvých ôsmich mesiacov od svojho vzniku takmer 100 dozorov a prijala takmer 200 oznámení.


Cieľom inšpekcie je prispieť k ochrane práv a záujmov osôb odkázaných na pomoc a zvyšovanie kvality poskytovanej pomoci prostredníctvom overovania plnenia zákonných povinností rôznych subjektov.  

V priebehu posledných týždňov eviduje inšpekcia nárast počtu prijatých oznámení. Tie vo väčšine prípadov upozorňujú na nízku kvalitu a nedostatky pri poskytovaní pomoci v sociálnych veciach alebo nerešpektovanie práv klientov a možné zlé zaobchádzanie.

Inšpekcia v sociálnych veciach realizuje aktivity na základe prijatého plánu dozornej činnosti, ale aj na základe oznámení od osôb, ktoré sa na inšpekciu obracajú v prípade, ak majú pochybnosti o plnení povinností subjektov v oblasti sociálnych služieb, sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately a kompenzácií ťažkého zdravotného postihnutia. „Z vykonaných takmer 100 dozorov, sme len v troch prípadoch vydali neodkladné opatrenie z dôvodu ochrany ľudských práv, bezpečnosti a zdravia klientov. Všetky tri prípady sa týkali poskytovateľov sociálnych služieb,“ približuje Ján Hudák, generálny riaditeľ Inšpekcie v sociálnych veciach. Ako dodáva, inšpekcia v jednom prípade udelila aj peňažnú pokutu zariadeniu sociálnych služieb, a to za používanie nedovolených prostriedkov telesného obmedzenia klienta.

Ďalšie informácie sa dočítate TU.

Autor: Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.04.2019
Starosta Petržalky bude mať pravidelnú Hodinku s občanmi
Starosta Petržalky Ján Hrčka sa bude vždy v prvú stredu v mesiaci stretávať s občanmi v rámci tzv. Hodinky s občanmi. Prvé stretnutie sa uskutoční túto stredu o 16.00 h v Cik-Cak Centre na Jiráskovej ulici 5 v Petržalke.
viac
21.08.2020
Prvý polrok NKÚ v znamení legislatívnych iniciatív a nových kontrolných akcií
Prvé iniciatívy nových členov parlamentu v podobe kontrol vo verejnoprávnej RTVS či v pozemkovom fonde sú zaradené do aktualizovaného plánu kontrolnej činnosti NKÚ SR na rok 2020.
viac
26.08.2021
U ministra riešili aktuálne témy v sociálnej oblasti
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger sa spolu s Boženou Kováčovou, predsedníčkou Sekcie sociálnych vecí a marginalizovaných komunít ZMOS a starostkou obce Jánová Lehota, zúčastnili pracovného stretnutia na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR.
viac
25.03.2022
Verejnosť bude ľuďom v núdzi pomáhať aj darovaním hlinených dukátov
Mesto Nitra poskytne dotácie na projekty, ktoré sú zamerané na sociálnu starostlivosť, bývanie a podporu verejného zdravia. Z mestského rozpočtu pôjde na tento účel 50 000 eur. Podporu získal napríklad projekt Diecéznej charity v Nitre s názvom Hlinený dukát.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %