Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
18.02.2022 08:00

Kolonádový most je motívom novej eurobankovky s nulovou hodnotou


Kolonádový most v Piešťanoch.


Predaj eurobankovky s nulovou hodnotou a vyobrazením symbolu mesta Piešťany Kolonádového mosta sa bude konať v Piešťanskom informačnom centre (PIC) v utorok 22. februára.


Vyjde v náklade 5000 kusov a predajnú hodnotu bude mať podľa informácií referenta pre komunikáciu piešťanskej radnice Martina Ričányho tri eurá.

PIC sa nachádza priamo na Kolonádovom moste, ktorý je najdlhším krytým mostom na Slovensku a je národnou kultúrnou pamiatkou. Postavený bol v rokoch 1931 - 1933 podľa projektu architekta Emila Belluša a patrí k vrcholu funkcionalistickej architektúry Slovenska. Obyvatelia a návštevníci Piešťan poznajú tento železobetónový most aj ako Sklený pre jeho stredný sklený predel oddeľujúci dva promenádne pruhy, kde sú umiestnené lepty do skla Na salaši a Piesne z Detvy, zhotovené podľa návrhu maliara Martina Benku. Pri vstupe na most je osadená známa bronzová socha barlolámača.

„Originálny 0 Euro Souvenir je najpredávanejší a najžiadanejší suvenír v rámci turistických lokalít Európy,“ uviedol Ričány. Suveníry vyzerajú ako pravé bankovky, každý kus je vyrobený na stopercentnom  bavlnenom papieri a obsahuje množstvo ochranných prvkov ako sú hologram, vodotlač, mikrotlač, UV ochranné prvky a iné. Majú veľkosť eurobankovky nominálnej hodnoty 20 eur a farbou pripomínajú eurobankovku nominálnej hodnoty 500 eur.

Na Slovensku vychádzajú tieto bankovky už niekoľko rokov, mali motívy napríklad kúpeľov v Trenčianskych Tepliciach, Banky lásky v Banskej Štiavnici, miest Nové Zámky, Košice, Trnava, Bardejov, Nitra, Poprad, Partizánske, tiež turisticky zaujímavých lokalít, ako Lomnický štít, Štrbské Pleso, Bardejovské kúpele či Bojnický zámok.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.04.2019
Vedenie mesta Piešťany predstavilo najbližšie priority
Vedenie mesta Piešťany na čele s primátorom Petrom Jančovičom sa v pondelok stretlo s médiami, aby zhodnotilo prvé štyri mesiace od nástupu do funkcie, súčasnú situáciu na mestskom úrade a informovalo o grantoch z Európskej únie a najbližších prioritách mesta.
viac
14.02.2020
Rekonštrukcia Kolonádového mosta pokračuje podľa harmonogramu
Rekonštrukčné práce na Kolonádovom moste v Piešťanoch pokračujú podľa harmonogramu a nateraz sú približne v polovici.
viac
18.02.2020
Komárňanská pevnosť bude zvečnená na nulovej zberateľskej eurobankovke
Mesto Komárno sa v tomto roku zapojí do konceptu turistických nulových eurobankoviek, ktorých zámerom je zviditeľnenie pamiatok.
viac
01.03.2021
Fontánu pri soche barlolámača chcú obnoviť podľa pôvodného projektu
Povestnou "čerešničkou" na končiacej sa obnove Kolonádového mosta v Piešťanoch by mala byť rekonštrukcia symbolu kúpeľného mesta – sochy barlolámača, ktorá stojí na jeho priečelí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %