Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
10.07.2023 01:30

Komárno investuje 1,5 milióna do modernizácie verejného osvetlenia


Ilustračná snímka.


Približne 1,5 milióna eur investuje v blízkej budúcnosti mesto Komárno do modernizácie verejného osvetlenia a osvetlenia jednotlivých inštitúcií v Komárne. Významná investícia umožní na niektorých miestach dosiahnuť až 80-percentnú úsporu, informovala radnica.


O modernizácii verejného osvetlenia rozhodli mestskí poslanci, ktoré zároveň odsúhlasili financovanie investície prostredníctvom dlhodobého úveru na 20 rokov. Väčšina výdavkov bude určená na verejné osvetlenie, kompletnou rekonštrukciou však prejde aj osvetlenie v školách, škôlkach, telocvičniach, iných mestských budovách a športových kluboch.

Okrem samotnej úspory energie, ktorá môže v niektorých lokalitách dosiahnuť 50 až 80 percent, očakáva mesto aj zníženie nákladov na opravy osvetlenia. V rámci úsporných opatrení pristúpilo v niektorých okrajových častiach k vypínaniu verejného osvetlenia v nočných hodinách. Po inštalácii nových úsporných žiaroviek by toto opatrenie malo byť zrušené, potvrdil magistrát.

Podľa primátora Komárna Bélu Keszegha bolo verejné osvetlenie v meste približne dve desaťročia značne zanedbané. Jeho kompletná obnova sa začala až v posledných rokoch. Z vlastného rozpočtu radnica zmodernizovala takmer celé Letecké pole, Alžbetin ostrov a niekoľko ďalších ulíc.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.04.2023
Mesto chce obnoviť a doplniť osvetlenie na Rožňavskej a Štefánikovej
Časť verejného osvetlenia v Poprade zmodernizujú a zároveň doplnia, dôjde tiež k rekonštrukcii kabeláže svetelnej signalizácie.
viac
11.07.2023
Ružomberok zmodernizuje verejné osvetlenie za 2,8 milióna eur z úveru
Verejné osvetlenie v Ružomberku obnovia za 2,8 milióna eur z úveru od Environmentálneho fondu. TASR o tom informoval hovorca ružomberského primátora Vladimír Miškovčík s tým, že o rekonštrukcii rozhodlo mestské zastupiteľstvo. Modernizácia by nemala trvať dlhšie ako štyri roky.
viac
22.08.2023
Z päťmiliónového úveru v Martine zmodernizujú verejné osvetlenie
Verejné osvetlenie v Martine obnovia za päť miliónov eur z úveru od Environmentálneho fondu. Potvrdila to hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová s tým, že o tom uplynulý týždeň rozhodlo martinské mestské zastupiteľstvo.
viac
23.04.2024
Komárno zmodernizovalo väčšinu verejného osvetlenia
Mesto Komárno za posledné dva roky zmodernizovalo takmer 4000 svietidiel verejného osvetlenia. Ako uviedla radnica, ide približne o dve tretiny celej siete.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.77 %