Utorok 14.05.2024
Dnes má meniny 
Bonifác
°C
18.10.2023 02:55

Konferencia Drontex 2023 otvára témy dronových služieb a bezpečnosti


Ilustračný plagát


Bezpilotné technológie a ich využitie v štátnej správe, priemysle a službách v krajinách Vyšehradskej štvorky sú témou odbornej medzinárodnej konferencie Drontex 2023, ktorá sa v stredu začala v priestoroch národnej kultúrnej pamiatky Elektrárňa Piešťany.


Okrem odborných prezentácií dvojdňová konferencia ponúka výstavu bezpilotných systémov v EXPO stane, priestor pre networking, ako aj atraktívny sprievodný program vrátane otvorenia výstavy unikátnych snímok z archívov Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR).         

"Tešíme sa, že vzhľadom na medzinárodný rozsah konferencie sa nám podarilo nadviazať spoluprácu s asociáciami venujúcimi sa dronom a ich prevádzke v Česku, Poľsku aj Maďarsku. Aj vďaka kolegom sme tak vedeli vystavať atraktívny a odborný program s medzinárodným presahom," povedal riaditeľ asociácie Mám Dron Rastislav Sopko. Ambasádorom druhého ročníka konferencie je prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella.         

Stredajší program je zameraný na prevádzku a manažment dronov v Európskej únii a krajinách V4 a pokročilé dronové služby. "Exponenciálny nárast dronov vo vzdušnom priestore a ich nasadenie v rôznych oblastiach spoločnosti so sebou prináša nutnosť manažovania bezpilotnej prevádzky. Preto som rád, že tejto téme je na konferencii venovaný dostatočný priestor," uviedol Štefan Dusza z Letových prevádzkových služieb SR. Pripravené sú aj prezentácie zamerané na využitie dronov v službách a priemysle, ako napríklad nasadenie dronov pri monitoringu vedení vysokého napätia, vyhodnocovaní stavu trávnika golfových ihrísk, inšpekcii skladov či preprava materiálu dronmi.         

Druhý deň konferencie bude venovaný bezpečnostným výzvam, ktoré so sebou drony prinášajú. "Vzhľadom na aktuálnu situáciu vnímam Drontex ako ideálnu platformu na zdieľanie informácií o nových technológiách, ale aj štandardov v rámci UAS a diskusiu medzi odborníkmi na bezpečnosť a využitie bezpilotných systémov v rôznych aplikáciách," doplnil Marek Náhlik zo spoločnosti venujúcej sa vývoju a implementácii systémov pre manažment pilotovanej aj bezpilotnej prevádzky.         

Účastníci konferencie si budú môcť pozrieť aj výstavu unikátnych snímok TASR nafotených z lietadla a dronu. "V priestoroch elektrárne je nainštalovaných 19 fotografií a jeden infopanel. Ide o výber fotografií z projektu Rodinné striebro, vďaka ktorému sa archív TASR v roku 2018 obohatil o stovky leteckých fotografií z celého Slovenska. Doplnili sme ho o niekoľko fotografií z dronu, ktoré vznikli v rámci pokračovania projektu," priblížil vedúci obrazovej redakcie TASR a autor fotografií Michal Svítok.         

Výstava by mala zotrvať v priestoroch aj po skončení konferencie Drontex a budú si ju tak môcť pozrieť aj bežní návštevníci Elektrárne Piešťany. "Na vystavených snímkach sú zachytené národné parky, infraštruktúra, hrady a zámky či mestá ako Košice a Bratislava. Súčasťou je aj Banská Štiavnica pred a po ničivom požiari," zhrnul Svítok.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.08.2020
Rozšírené funkcie modelu sociálnych služieb v informačnom systéme
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky, nasadilo do Jednotného informačného prostriedku hospodárskej mobilizácie (EPSIS ® JISHM) nové evidenčné funkcionality v moduloch sociálnych služieb.
viac
02.10.2020
Konferencia o bezpečných cyklotrasách
Nadácia Ekopolis pozýva aj odborníkov z miest a obcí na konferenciu Zvýšenie bezpečnosti na cestách Dunajskej oblasti pre všetkých účastníkov premávky, ktorá sa uskutoční online 15. októbra 2020 od 10,00 do 12,30.
viac
27.07.2021
Európska bezpečnostná pečať COVID-19 v cestovnom ruchu
Túto letnú sezónu sa môžete stretnúť v zariadeniach a v službách cestovného ruchu v krajinách Európy so značkou bezpečnostnej pečate, ktorá je zárukou Vašej bezpečnej dovolenky.
viac
23.02.2024
SK8 pripravilo v Elektrárni Piešťany konferenciu Inovujme regióny
Prvý ročník konferencie Inovujme regióny - objavte potenciál krajov, ktorý sa konal v spoločenskom centre Elektrárňa Piešťany, priniesol zástupcom verejnej správy, predstaviteľom krajských inovačných centier i úspešným startupistom poznatky o dôležitosti podpory inovácií na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %