Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
13.02.2024 03:55

Kraj pripravuje projekt výstavby cyklotrasy medzi Rožňavou a Betliarom


Ilustračná snímka, zdroj: Košice online


Košický samosprávny kraj (KSK) pripravuje projekt výstavby cyklotrasy medzi Rožňavou a Betliarom. Pre úsek, ktorý má byť súčasťou vyše 50 kilometrov dlhého Gemer Trailu, kraj aktuálne hľadá zhotoviteľa projektovej dokumentácie, s jeho výstavbou chce začať najneskôr v roku 2026.


Pre TASR to uviedla hovorkyňa KSK Katarína Strojná. Plánovaná cyklotrasa medzi Rožňavou a Betliarom má viesť z mestskej časti Nadabula k okraju obce Betliar. Ako vyplýva z podkladov zverejnených vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie, celková dĺžka cyklotrasy má byť približne 2,85 kilometra. Projekt počíta aj s rekonštrukciou lávky cez rieku Slaná či riešením lávky na preklenutie Betliarskeho potoka.

Predpokladaná hodnota zákazky na vypracovanie projektovej dokumentácie predstavuje vyše 53.000 eur, KSK ju plánuje financovať z vlastných zdrojov. "Predpokladaná realizácia závisí od priebehu územného a stavebného konania, s výstavbou tohto úseku by sme chceli začať najneskôr v roku 2026. Investícia je zaradená do integrovanej územnej stratégie, financovať ju chceme z tohto operačného programu, teda z externých zdrojov cezhraničnej spolupráce," priblížil pre TASR predseda KSK Rastislav Trnka.         

Pripravovaná cyklotrasa medzi Rožňavou a Betliarom je súčasťou Koncepcie cyklodestinácie Gemer, ktorá ráta s prepojením športových a turistických zážitkov či rozšírením cyklistických trás v regióne o takmer 150 kilometrov. Úsek medzi Rožňavou a Betliarom je v rámci koncepcie zaradený do takzvaného Gemer Trailu. V roku 2023 začal kraj projektovať aj úsek medzi Krásnohorským Podhradím a Rožňavou.         

"KSK chce cyklotrasami prepojiť cestu od Krásnohorského Podhradia po Rožňavu a od Rožňavy po Betliar. Samotný Gemer Trail má mať 52 kilometrov a má prepojiť najväčšie atrakcie Gemera prostredníctvom cyklistických cestičiek, upravených hrádzí rieky Slaná a modernizovaných účelových komunikácií s minimálnym pohybom vozidiel," dodal Trnka.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.04.2020
Zapotôčky a mestský park prepojí cyklotrasa
Sídlisko Zapôtočky a mestský park v Prievidzi prepojí cyklotrasa. S jej výstavbou začali stavbári v týchto dňoch. Na prvú etapu cyklochodníka za viac ako 1,5 milióna eur, ktorý povedie do susedných Bojníc, získala prievidzská samospráva financie z fondov Európskej únie.
viac
05.05.2020
Žilina začína budovať cyklotrasu zo sídliska Solinky do centra
Mesto Žilina začína budovať prvý úsek cyklotrasy H2, ktorá spojí sídlisko Solinky s centrom mesta. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka povedie prvý úsek celým sídliskom Solinky a bude sa končiť na Bulvári.
viac
25.05.2021
Projekt vybudovania Vážskej cyklodopravnej trasy má v župe stále zelenú
Na popredných priečkach priorít Žilinského samosprávneho kraja dlhodobo figuruje rozvoj cyklodopravy v kraji. Jej potenciál pritom župa nevidí iba v rozšírení ponuky cestovného ruchu, ale čoraz viac si uvedomuje aj význam bezpečnej prepravy na bicykloch pri dochádzaní do práce či školy.
viac
02.06.2023
Šaľa vybuduje novú vnútromestskú cyklotrasu
V Šali vznikne nová vnútromestská cyklotrasa. Mesto na jej výstavbu získalo finančný príspevok z Plánu obnovy SR na vybudovanie cyklotrás.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %