Utorok 14.05.2024
Dnes má meniny 
Bonifác
°C
02.10.2021 11:30

KSK spúšťa participatívny rozpočet, o projektoch rozhodne hlasovaním verejnosť


Ilustračná snímka (archív ON)


Košický samosprávny kraj (KSK) vyhlasuje výzvu na predkladanie návrhov o verejnoprospešných projektoch, ktoré sa zrealizujú v rámci participatívnej časti krajského rozpočtu. Občania tak budú môcť po prvýkrát v histórii kraja rozhodovať, kam pôjdu verejné peniaze.


Pilotne je na participatívny rozpočet vyčlenených 100.000 eur, podporené budú projekty zamerané na rozvoj športovej infraštruktúry v kraji. Svoje návrhy môžu mestá, obce, ale aj občianske združenia či neziskové organizácie predkladať od 1. do 31. októbra. Zamerané môžu byť na výstavbu, rekonštrukciu či modernizáciu športovísk.       

„Participatívny rozpočet vo všeobecnosti patrí k jedným z najefektívnejších demokratických nástrojov. Umožňuje občanom priamo sa zapojiť do rozhodovania o prerozdelení časti verejných zdrojov. Jeho zavedenie nám odporúčal aj Protikorupčný audit, ktorý na Úrade Košického samosprávneho kraja v roku 2019 realizovala mimovládna organizácia Transparency International Slovensko. Týmto krokom preto napĺňame aj záväzok transparentne prerozdeľovať verejné prostriedky a počúvať občanov v tom, aké projekty by mala župa zrealizovať,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka.       

Participatívny rozpočet bude prerozdelený na projekty v každom regióne v kraji, jeho výška sa bude odvíjať od počtu obyvateľov. Najviac prostriedkov získajú projekty v Above, ktoré si budú môcť rozdeliť 40.000 eur. Pre Zemplín je alokovaných 30.000 eur, ďalších 20.000 eur poputuje na Spiš a 10.000 eur na Gemer. Jednotlivé návrhy posúdi odborná komisia. O tom, ktoré sa zrealizujú, bude rozhodovať verejnosť hlasovaním. Finančnú podporu z kraja získajú projekty z oblasti športu s najväčším počtom hlasov. Realizácia projektov by mala prebiehať v budúcom roku.       

Elektronický formulár žiadosti o poskytnutie dotácie je dostupný na webstránke https://vucke.egrant.sk/.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2021
TSK podporí v rámci participatívneho komunitného rozpočtu 53 projektov
O hlasy verejnosti bojovalo počas dvoch týždňov 80 projektov, podmienkou na úspešnú realizáciu bol zisk minimálne 150 hlasov. Do hlasovania prišlo rekordných viac ako 19 tisíc hlasov.
viac
22.12.2021
Obyvatelia KSK vybrali šesť športových projektov, ktoré zafinancuje kraj
Pilotný ročník participatívneho rozpočtu Košického samosprávneho kraja pozná víťazné projekty. V budúcom roku sa bude realizovať spolu šesť projektov športovej infraštruktúry, ktoré hlasovaním vybrali obyvatelia kraja. Informoval o tom Úrad KSK.
viac
15.08.2022
Obyvatelia mesta môžu rozhodnúť o podpore jednotlivých projektov
Obyvatelia Sniny majú možnosť sa zapojiť do rozvoja mesta prostredníctvom participatívneho rozpočtu. Od pondelka radnica spustila hlasovanie a obyvatelia tak môžu rozhodnúť o tom, ktoré projekty budú finančne podporené. Radnica o tom informuje na svojej webstránke.
viac
03.05.2023
O financie z rozpočtu mesta sa uchádza 18 komunitných projektov
Verejnosť bude môcť opäť rozhodnúť o občianskych zámeroch, ktoré mesto Partizánske podporí financiami zo svojho rozpočtu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %