Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
18.10.2023 02:05

Lúčne spoločenstvá sú tiež prostriedkom v boji proti klimatickým zmenám


Ilustračná snímka, zdroj: Pixels


Klimatické zmeny sa týkajú každého z nás. Existujú rôzne formy, ako prispieť k ich zmierneniu či už zo strany samospráv, alebo jednotlivca. Jednou z nich je aj zakladanie lúčnych spoločenstiev priamo v mestskom prostredí.


Počas horúceho leta vedia byť kvitnúce lúky až o 20 °C chladnejšie ako bežne kosený trávnik. Zadržiavajú vlahu, obsahujú menej  alergénnych druhov a zároveň chránia biodiverzitu. Zakladanie lúčnych spoločenstiev je jedným z aktuálnym trendov v boji proti klimatickým zmenám. Podľahlo mu už viacero slovenských miest. Brezno sa do takého projektu pustilo a prostriedky na to samospráva získala z Nórskeho finančného mechanizmu. 

Začali pred tromi rokmi

Ako informovala breznianska samospráva na svojom webe, aj oni sa rozhodli v meste spustiť takýto projekt. „Plochy so zníženou frekvenciou kosenia nie sú znakom zanedbanej údržby, ale, naopak, symbolom prepojenosti s prirodzeným prostredím a ohľaduplnosti k včelám a iným opeľovačom, ktoré v nich nachádzajú potravu. Už pred tromi rokmi mesto dalo šancu projektu kvitnúcej lúky na Ulici ČSA, ktorá neplnila len dekoratívnu, ale aj vodozádržnú a ochladzovaciu funkciu,“ priblížila radnica s tým, že táto ekologická forma údržby mestskej zelene sa stretla s pozitívnou odozvou.

Nové lúčne spoločenstvá vzniknú v celkovo 14 lokalitách

Najnovšie sa rozhodli, že lúčne spoločenstvá pribudnú v Brezne v 14 lokalitách, na ploche takmer 10 000 metrov štvorcových.  „Na viacerých miestach práve prebiehajú prípravné práce, ktorých cieľom je revitalizácia zelene centrálnych mestských zón. V tejto súvislosti radnica upozorňuje obyvateľov ulíc ŠLN, ČSA, Krčulova, Švermova, Jilemnického, Kuzmányho, MPČĽ a na nábreží Hrona, že v týchto dňoch sa v spomínaných lokalitách vykonáva postrek proti nežiaducej vegetácii,“ doplnili zo samosprávy.

Kvitnúce lúky nájdeme aj v iných mestách

Viaceré samosprávy už pristúpili k podobným projektom. V Malackách vybudovali lúky najmä kvôli zvýšeniu počtu opeľovačov, keďže podľa štatistík na Slovensku evidujeme až 25 % úbytok opeľovačov, najmä divých včiel, motýľov a ďalšieho opelivého hmyzu. Hlavné mesto chce taktiež posilniť biodiverzitu a znižovať dôsledky klimatických zmien a kvetnaté lúky umiestnené priamo v meste, vrátane sídlisk a vnútroblokov, sú podľa neho jedným z dôležitých prvkov pri tomto zámere. „Prvú takúto lúku sme založili v mestskej časti Bratislava-Dúbravka, no dnes sa kvetnaté lúky nachádzajú v 60 lokalitách rôznych mestských častí – Dúbravka, Karlova Ves, Lamač, Staré Mesto, Nové Mesto – a stále pribúdajú ďalšie,“ vysvetľuje magistrát Bratislavy. Zároveň dodáva, že ide o udržiavané plochy, ktoré sú kosené v inom režime ako klasické trávniky. „Teda nie 6-krát ročne, ale 1- až 2-krát ročne podľa druhového zloženia. V meste sú vysádzané hlavne tie druhy certifikovaných lúčnych zmesí, ktoré sú vo väčšine prípadov nealergénne a nespôsobujú respiračné problémy. Vo veľkej miere dokážu astmatikom či alergikom dokonca aj pomôcť, pretože zachytávajú škodliviny z ovzdušia,“ spresnil magistrát.

Lúčne projekty si svojich záujemcov našli napríklad aj v Banskej Bystrici, Humennom, Trnave, Košiciach či Žiline a mnohých ďalších mestách.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.08.2016
Bratislava vďaka projektu RESIN zistí, ako je pripravená na zmenu klímy
Hlavné mesto by malo spoznať, ako je pripravené na negatívne dosahy zmeny klímy. Bratislava sa totiž stala partnerom projektu Európskej únie RESIN.
viac
12.08.2021
Slovensko nemá jasný plán na dosiahnutie uhlíkovej neutrality
Slovensko nemá jasný plán na dosiahnutie uhlíkovej neutrality. V klimatických opatreniach postupuje chaoticky a bez jasnej stratégie. Téma klimatickej zmeny si vyžaduje politickú pozornosť celej vlády a kľúčových rezortov. Tvrdí to deväť enviroorganizácií, venujúcich sa ochrane klímy.
viac
05.08.2022
Bratislava je medzi mestami, ktoré sa pousilujú byť klimaticky neutrálne do 2030
Mesto Bratislava vybrali do skupiny 100 miest, ktoré sa budú v rámci misie Európskej únie - 100 climate-neutral and smart cities snažiť byť do roku 2030 klimaticky neutrálne.
viac
10.04.2024
Mesto zmení od 15. apríla čas regulácie pre zónu Ružinov - Nivy
Hlavné mesto pokračuje v zjednocovaní časov regulácie v zónach systému Bratislavského parkovacieho asistenta (PAAS). Najnovšie sa zmeny dotknú od 15. apríla zóny Ružinov - Nivy, ktorá bude zároveň rozdelená na dve lokality s rôznymi časmi spoplatnenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %