Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
05.08.2022 08:25

Bratislava je medzi mestami, ktoré sa pousilujú byť klimaticky neutrálne do 2030


Ilustračná snímka.


Mesto Bratislava vybrali do skupiny 100 miest, ktoré sa budú v rámci misie Európskej únie - 100 climate-neutral and smart cities snažiť byť do roku 2030 klimaticky neutrálne.


Bratislavská samospráva o tom informuje vo svojom pláne hospodárskeho a sociálneho rozvoja (PHSR) Bratislava 2030.

"Túto iniciatívu plánujeme využiť na systemizáciu agend klímy, dekarbonizácie a udržateľnosti a na intenzívnejšie prepojenie aktivít, ktoré už mesto a aktéri na území mesta v týchto oblastiach vykonávajú, s cieľom dosiahnuť čo najvyššie úspory CO2 pri efektívnom využívaní dostupných zdrojov," spresnilo hlavné mesto. V roku 2030 by chcelo dosiahnuť 55-percentný pokles produkcie emisií CO2 v tonách. Pripúšťa, že cieľová hodnota môže byť neskôr nastavená ambicióznejšie.

V úvodnej fáze Bratislava vypracuje "Climate City Contract". Mesto v PHSR uviedlo, že ide o plán dekarbonizácie v piatich hlavných oblastiach a zároveň plán spolupráce s relevantnými aktérmi. Za päť hlavných oblastí dekarbonizácie, ktoré sú najväčšími zdrojmi emisií skleníkových plynov, uviedlo stacionárnu energiu (všetky budovy a areály na území mesta), dopravu, odpady/cirkulárna ekonomika (energia potrebná na odvoz a spracovanie odpadu, plyny vznikajúce pri rozklade tuhého odpadu). Taktiež aj poľnohospodárstvo, lesníctvo a iné využitie pôdy i industriálne procesy a využívanie produktov.

Bratislava poukazuje, že už v súčasnosti má viacero grantových programov, ktoré podporujú miestne komunity a obyvateľov v snahe o zlepšenie verejných priestorov a životného prostredia. "V týchto aktivitách by sa mali rezortné organizácie, súkromný, občiansky a akademický sektor, mesto a jeho organizácie, mestské časti či Bratislavský samosprávny kraj spájať a budovať koncepčne infraštruktúru pre zvyšovanie environmentálneho povedomia, vrátane environmentálnej výchovy," podotklo hlavné mesto vo svojom pláne.

V rámci plánovaných opatrení spomína program monitoringu kvality životného prostredia (hluková mapa, monitorovanie výskytu tepelných ostrovov, monitorovanie intenzity dopravy), vytvorenie mestského integrovaného informačného systému o kvalite životného prostredia i environmentálnych centier.

Rovnako aj akčný plán pre udržateľný energetický rozvoj mesta a adaptáciu na zmenu klímy, realizáciu rôznych prírode blízkych adaptačných opatrení, vytváranie klimaticky odolných verejných priestorov. Taktiež hovorí o adaptácii existujúcej dopravnej infraštruktúry na zmenu intenzity zrážok v dôsledku zmeny klímy, programe Klimaticky odolná Bratislava či o varovnom systéme pre extrémne prejavy počasia v dôsledku zmeny klímy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.12.2019
Slovensko nepoľaví v úsilí bojovať proti zmene klímy, tvrdí L. Sólymos
Slovensko nepoľaví v úsilí bojovať proti zmene klímy. Uvedomuje si kroky, ktoré musí urobiť, aby sa čím skôr priblížilo k udržateľnému a obehovému hospodárstvu. Tvrdí to minister životného prostredia László Sólymos, ktorý sa v utorok a stredu (11. 12.) zúčastní na klimatickom samite OSN v Madride.
viac
09.04.2021
Riešenie klimatickej krízy si od samospráv vyžaduje čas, prácu aj financie
Riešenie klimatickej krízy a jej následkov si od samospráv vyžaduje viac času, práce, financií a personálnych kapacít. Uviedla to hovorkyňa Únie miest Slovenska (ÚMS) Daniela Piršelová.
viac
30.08.2022
Vodozádržné opatrenia do prírody vracajú milióny litrov vody
Košický samosprávny kraj (KSK) realizuje už štyri roky Program obnovy krajiny, a to aj prostredníctvom aktivít Dobrovoľníckeho centra Košického kraja. Krajskí dobrovoľníci vytvárajú dažďové záhrady a vodozádržné opatrenia, ktoré do prírody vracajú milióny litrov vody.
viac
20.09.2022
Pre klimatickú zmenu prijal Banskobystrický kraj viacero opatrení
Zachytávanie dažďovej vody zo striech i zníženie energetickej náročnosti objektov. Aj to sú opatrenia, ktorými Banskobystrický samosprávy kraj (BBSK) v súčasnosti reaguje na zmenu klímy. Avizuje však aj ďalšie riešenia. Potvrdila hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %