Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
10.09.2022 04:20

M. Kaliňák chce zaviesť v obciach PSK pojazdné potraviny a ambulancie


Michal Kaliňák. Snímka zdroj: EurActiv.sk


Pojazdné predajne a ambulancie v obciach, nájomné byty prerobené z budov kraja či rozvoj turizmu sú časťou volebného programu kandidáta na predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK), súčasného ústredného riaditeľa Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michala Kaliňáka.


Kandiduje s podporou strán Hlas-SD, Smer-SD, SNS, Aliancia. Svoj program v piatok predstavil na tlačovej konferencii spolu s kandidátmi na poslancov za jednotlivé politické strany.       

"Cieľom programu je riešiť životné situácie ľudí. Ani mesto, ani dedina, ani VÚC nebudú mať dosť peňazí a tu je obrovský priestor sa spojiť a využiť všetky možnosti, ktoré má kraj na to, aby ľudia v tomto kraji mali dôvod žiť a aby mali dôvod do kraja prísť. Potrebujeme, aby potraviny boli v každej dedine, aby voda nebola výnimočnosť, ale samozrejmosť. Musíme preinvestovať peniaze do výstavby nájomných bytov, aby študenti ošetrovateľstva a zdravotné sestry či učitelia vedeli, že dostanú byt a práca už na nich v tomto kraji čaká. Takže, celý tento program je o pláne práce pre rozvoj nášho kraja," uviedol pre TASR Kaliňák.       

Zásadné tézy volebného programu vychádzajú podľa jeho slov z toho, že PSK musí byť 'veľkým bratom' každého mesta a každej obce.      

 "Chcem byť županom, ktorý bude zastupovať všetky mestá a obce v našom kraji v ministerstvách na rokovaní s rezortami a budeme ich zastupovať v Bratislave," skonštatoval Kaliňák.       

Rovnako chce, aby PSK prispel mestám a najmä obciam finančne na spracovanie projektovej dokumentácie na vodovody, pomohol s rozširovaním kamerového a monitorovacieho systému a bol partnerom dobrovoľných hasičov. Nájomné byty chce vytvoriť z budov, ktoré patria PSK. Čo sa týka turizmu, je potrebné ho podľa Kaliňáka vnímať ako súčasť priemyslu, ktorá musí zarábať.       

V programe má i podporu sociálnych podnikov. "Záleží nám na tom, aby sa peniaze z VÚC nevyvážali a práve preto tým najväčším partnerom pri tovaroch a službách budú sociálne podniky a komunálne firmy," dodal Kaliňák.           

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2017
Prešovský kraj oslávi "svoj deň" bohatým programom
Vo štvrtok 5. októbra sa uskutoční po desiatykrát Deň Prešovského kraja. Malé jubileum otvorí aj tento raz dvere samotného Úradu PSK v Prešove, kde až do 17. hodiny čaká na návštevníkov atraktívny program.
viac
28.10.2018
M. Kaliňák:Znalosť kompetencií orgánov samospráv je kľúčom k férovému hodnoteniu
Kým v susednej Českej republike zvolili starostov a primátorov poslanci zastupiteľstiev, na Slovensku vzídu štatutári obcí i poslanci priamo z komunálnych volieb, ktoré sa uskutočnia v sobotu 10. novembra.
viac
25.05.2020
Na Zastupiteľstve PSK budú rokovať o rozpočte a cyklodoprave
Úprava rozpočtu a stratégia rozvoja cyklodopravy sú hlavné témy rokovania prešovských krajských poslancov na ich 20. zasadnutí v pondelok 25. mája.
viac
27.02.2021
Týždeň slovenských knižníc - župné knižnice chystajú online bohatý program
V pondelok (1. marca) sa začína v poradí 22. ročník Týždňa slovenských knižníc, do ktorého sa aktívne zapája aj osem knižníc Prešovského samosprávneho kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %