Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
24.11.2023 03:25

Mechanicko-biologická úprava odpadu sa odloží na rok 2025


Snímka z tlačovej konferencie. Zdroj: ZMOS


Zavedenie povinnosti mechanicko-biologickej úpravy odpadu pred uložením na skládku sa posúva na rok 2025. Na tlačovej konferencii o tom informoval minister životného prostredia Tomáš Taraba. Dodal, že ide o posledný posun termínu.


„Celý ten princíp, ktorý sa má uviesť do pohybu, nikto z nás nespochybňuje," zdôraznil minister s tým, že Slovensko projekt zrealizuje. Aktuálne je však podľa neho pripravených len 49 percent územia Slovenska. Dosiaľ si príprava vyžiadala 120 miliónov eur a očakáva, že rovnakú sumu ešte bude treba investovať.

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik vyzdvihol, že o posunutí termínu sú samosprávy informované už v novembri, teda skôr ako v minulosti. 

„Odklad je vecný, dohodnutý a my dnes vieme, že niekedy okolo polroka budúceho roka sa budeme musieť opäť postaviť pred novinárov a povedať, že od 1. januára to spúšťame aj s dôsledkami, ktoré to bude mať, povedzme na výšku poplatku za komunálny odpad," povedal.

Samosprávy chcú mať pripravený aj scenár, ako sa aktuálne volebné obdobie posunúť v otázke eliminovania nových smetísk.

Prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček ocenil praktickú a konštruktívnu debatu s aktuálnym vedením rezortu vedenú priamo ministrom.

Slovensko zaviedlo povinnosť mechanicko-biologickej úpravy odpadu pred uložením na skládku pôvodne od 1. januára 2021. Následne sa termín posúval. Žiadny zmesový odpad, ktorý nie je upravený, tak v budúcnosti nebude môcť byť uložený na skládkach. Ide o proces, ktorý zmení vlastnosti odpadu. Cieľom je zmenšiť jeho objem alebo znížiť jeho nebezpečné vlastnosti.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2020
Mesto doplatilo za odpad, niekoľko investičných akcií odložilo
Mesto Sabinov financovalo v roku 2019 viac ako tretinu výdavkov za zber a odvoz odpadu z vlastného rozpočtu. Ako vyplýva zo záverečného účtu mesta, ktorý mestskí poslanci odobrili na svojom štvrtkovom zasadnutí, samospráva tiež do roku 2020 preniesla niekoľko investičných akcií.
viac
26.07.2022
Projekty na úpravu odpadu sa realizujú v štyroch obciach
Projekty na mechanicko-biologickú úpravu (MBÚ) komunálneho odpadu sa realizujú v Partizánskom, Poltári, Hnúšti a v obci Hincovce v okrese Spišská Nová Ves. Ich kapacita je 127 325 ton za rok.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
15.06.2023
ZMOS žiada posunúť zavedenie úpravy odpadu pred skládkovaním až na rok 2027
Pre obce a mestá je jeden rok na zavedenie mechanicko-biologickej úpravy odpadov pred skládkovaním málo a je to tiež finančne náročné. V stredu to na tlačovej konferencii vyhlásili zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %