Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
28.10.2023 01:10

Medzinárodné divadelné predstavenia opäť vzdelávali deti v oblasti triedenia


Logo


Vzdelávať deti v triedení sa dá aj prostredníctvom divadla. Aj tento rok to ukázalo Karlovarské hudebné divadlo - Divadlo detí, ktoré sa spojilo s OZV ENVI - PAK, aby aj na Slovensku uviedli rozprávku O BALYnce, dobrém štěněti.


Dvojjazyčné predstavenia pre deti z materských škôl a žiakov prvého stupňa základných škôl sa na slovenskej strane konali od 17. do 19. októbra 2023.

V Hlohovci, Trenčíne a Ladcoch si mohli deti z materských a základných škôl prvého stupňa pozrieť dvojjazyčné hudobno-divadelné predstavenie O Balynce, dobrém štĕneti. Počas predstavení sa malí diváci mohli do deja aktívne zapájať prostredníctvom vopred naučených piesní a na vlastnej koži si vyskúšali základné princípy ekologického správania.

Deti si vedia rýchlo osvojiť správne návyky

Podľa kompetentných sa už prvý ročník predstavení tešil veľkému úspechu a stretol sa s pozitívnymi reakciami. „Veľmi sa tešíme, že sa po predstaveniach stretávame iba s pozitívnymi reakciami, či už sú to nadšené deti a ich výkriky, aké to bolo skvelé, alebo pochvalné slová od pedagógov na druhej strane, ktorí veľmi pozitívne vnímajú edukáciu cez kultúrne predstavenie,“ povedala riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK Katarína Kretter, ktorá sa dlhodobo venuje vzdelávaniu v oblasti triedenia. Podobne vníma predstavenie aj učiteľka Aneta z Materskej školy Medňanského v Trenčíne. Podľa nej má veľký zmysel robiť takéto predstavenia. „Deti sa nielen učili triediť odpad, ale zároveň aj to, ako sa treba správať v divadle,“ doplnila pedagogička. „Edukácia detí v oblasti triedenia odpadu je jednou z našich priorít. Deti si vedia veľmi rýchlo osvojiť návyky správneho nakladania s odpadom, a to, čo sa sami naučia, prinášajú domov, a ďalej tak vzdelávajú svojich rodičov aj starých rodičov. V konečnom dôsledku je tak každý ďalší správne vytriedený odpad úspechom pre nás všetkých, lebo iba ten dostane druhú šancu, neskončí na skládke a môže byť zrecyklovaný,“ dodala Kretter.

Rozprávku už videli tisícky detí

Hudobnú rozprávku, popretkávanú chytľavými pesničkami videli už tisícky detí v Česku a na Slovensku. Deti počas nej pomáhajú šteniatku vyriešiť záhadu s neporiadkom a ukážu, že aj ony vedia veľmi dobre triediť odpad. „Rozprávka O Balynce, dobrém štěněti je určená pre deti prvého stupňa a deti materských škôl. Prostredníctvom stoviek detí, ktoré sa predstavení zúčastnili, sa tak dôležité informácie dostanú aj priamo k rodičom,“ uviedol šéf divadelného súboru Libor Balák s tým, že pedagógovia dostanú vopred od divadla metodické materiály, aby mohli deti na predstavenia pripraviť a naučiť ich pesničky.

Deti sú rovnaké na Slovensku aj v Česku

Divadelníci ročne odohrajú rozprávku O Balynce približne 120-krát. V česko-slovenskej verzii sa tešila už vyše 50 reprízam. Prístup k triedeniu odpadu je podľa Baláka z Medzinárodného Divadla detí v Česku aj na Slovensku podobný a deti sú rovnaké asi všade. „Jediné, čo tieto deti odlišuje, je naozaj len to, na ktorej strane hranice sa nachádzajú. Zvedavé a učenlivé sú slovenské aj české deti rovnako. Je vidieť, že im nie je otázka triedenia cudzia a z roka na rok sa zlepšujú, čo potvrdzujú aj ich pohotové reakcie,“ doplnil Balák. Predstavenia ešte v rámci tejto divadelnej série pokračovali aj v Českej republike. Okrem už vzniknutej slovenskej verzie pripravuje divadlo spoluprácu aj so Škótskom či Poľskom.

 

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2016
V Spaľovni odpadu otvorili vzdelávacie environmentálne OLO Centrum
Pri príležitosti prvého Dňa otvorených dverí v Spaľovni odpadu mestskej organizácie Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) vo Vlčom hrdle v piatok (23. 9.) zároveň otvorili prvé výchovno-vzdelávacie environmentálne OLO Centrum v Bratislave.
viac
07.12.2017
Slováci triedia lepšie. Aj vďaka novému zákonu o odpadoch
Rozhovor s generálnou riaditeľkou organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI - PAK, a.s. Hanou Novákovou.
viac
12.02.2018
Ako vzdelávajú obyvateľstvo jednotlivé slovenské OZV
Organizáciám zodpovednosti výrobcov pre obaly i neobaly sme položili otázky o ich propagačných a vzdelávacích aktivitách v zazmluvnených obciach a mestách. Tak ako im to vyplýva zo zákona o odpadoch. Z ôsmich OZV s platnými autorizáciami odpovedalo šesť. Neodpovedali OZV E-cycling a OZV RECobal.
viac
08.11.2022
Interaktívne česko-slovenské predstavenia ukázali deťom, ako správne triediť
Triedenie odpadu môže byť zábava. Presvedčili sa o tom deti z materských a základných škôl, ktoré navštívili interaktívne predstavenia O Balynce, dobrém štěněti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %