Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
27.02.2021 10:10

Mestá na Zemplíne otvoria svoje školy


ZŠ Kudlovská, snímka zdroj: Naše Humenné


Návrat predškolákov do materských škôl a žiakov prvého stupňa základných škôl do školských lavíc avizujú od pondelka 1. marca všetky mestá na Zemplíne. Výnimkou sú Michalovce, kde sa s prezenčnou výučbou začne v utorok. Viaceré samosprávy preto počas víkendu otvoria svoje odberové miesta.


Ako pre TASR uviedla vedúca odboru komunikácie, marketingu a kultúry mestského úradu v Michalovciach Iveta Palečková, o otvorení školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta rozhodol v piatok krízový štáb mesta. "Ak sa nerozhodne na úrovni štátu inak, krízový štáb mesta rozhodol od utorka otvoriť vyučovanie na prvom stupni materských škôl a všetky materské školy," priblížila s tým, že jednodňový posun v začiatku prevádzky škôl je spôsobený potrebou predchádzajúcej prípravy. "Keďže sa podľa súčasnej epidemiologickej situácie dá očakávať sprísnenie opatrení, čakali sme, či zo strany vlády nepríde v tejto súvislosti nejaké rozhodnutie skôr," ozrejmila.       

S dňovým posunom sa začne prezenčná výučba aj na ZŠ na Ulici Dargovských hrdinov v Humennom. "Škola má do 1. marca regionálnymi hygienikmi nariadené karanténne opatrenia," vysvetlila pre TASR Veronika Lattová z tlačového referátu humenského mestského úradu.       

Dištančné vzdelávanie žiakov prvého stupňa má od pondelka 1. marca nariadené aj ZŠ Lúčna vo Vranove nad Topľou. Ako informovala samospráva na svojej internetovej stránke, ostatné ZŠ a tiež materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta obnovia svoju prevádzku v pondelok. Aby mesto umožnilo otestovať sa na ochorenie COVID-19 zákonným zástupcom žiakov nastupujúcich na prezenčné vyučovanie, zriadi počas nadchádzajúceho víkendu (27. a 28. 2.) mobilné odberové miesto. Nachádzať sa bude v mestskej športovej hale, v prevádzke bude od 8.00 do 17.30 h s dvoma prestávkami.       

Mestské odberové miesto otvorilo už v piatok popoludní aj mesto Sobrance. V priestoroch ZŠ na Komenského ulici sa bude testovať aj v sobotu, a to v čase od 8.00 do 20.00 h. Obdobne je tomu aj v Strážskom, kde sa v piatok v telovýchovnom pavilóne ZŠ testuje do 18.00 h, v sobotu od 8.00, takisto do 18.00. Na testovanie v dvoch odberných miestach zriadených na mestskom úrade vo Veľkých Kapušanoch sa je treba vopred zaregistrovať, registračný formulár je dostupný na internetovej stránke samosprávy. Aj mesto Hanušovce nad Topľou na hornom Zemplíne otvorilo v piatok svoje odberové miesto. V budove Spojenej školy na Kukorelliho ulici sa bude dať otestovať i v sobotu, a to v čase od 7.00 do 21.00 h.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.10.2020
V oranžovej fáze sú štyri školy v BBSK
Štyri stredné školy, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa aktuálne k 5. 10. nachádzajú v oranžovej fáze semaforu.
viac
17.12.2020
Gröhling predstavil plán návratu detí do škôl
Návrat detí do škôl po 11. januári 2021 sa bude riadiť podľa stupňa COVID automatu.
viac
03.02.2021
M. Krajčí: Časť detí sa od pondelka vráti do škôl
Od pondelka 8. februára sa otvoria materské školy, prvý stupeň základných škôl a tiež končiace ročníky stredných škôl a odborných učilíšť. Zároveň sa sprísnil COVID automat. Rozhodnutie vlády SR v stredu oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí. Zákaz vychádzania bude naďalej platiť.
viac
03.02.2021
Stanovisko Únie miest Slovenska k otváraniu škôl
Únia miest Slovenska (ÚMS) vyzýva ministra zdravotníctva SR Mareka Krajčího, aby urýchlene, najneskôr do piatka večera, zabezpečil podpis rozhodnutí o zriadení súkromných mobilných odborových miest (MOM) pre zrýchlenie procesu testovania obyvateľov Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %