Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
28.09.2017 09:40

Mesto chce v boji o miliónové pozemky požiadať o pomoc aj NR SR


Mestský úrad v Starom Smokovci.


Mesto Vysoké Tatry sa chce v boji o dôležité pozemky, na ktorých stojí napríklad Mestský úrad v Starom Smokovci, park, parkoviská, chátrajúci amfiteáter či iné nehnuteľnosti, obrátiť aj na Národnú radu (NR) SR a vládu SR so žiadosťou o pomoc pri riešení tejto situácie.


Uviedol to primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš. Mesto prehralo v auguste súdny spor s Bývalým urbárskym spolumajiteľstvom Milbach – pozemkové spoločenstvo o dôležité pozemky, ktorý trval 12 rokov. Ide o viac ako 130 000 metrov štvorcových pozemkov s hodnotou viac ako tri milióny eur.       

"V posledných dňoch nás nemilo prekvapilo rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, ktorý potvrdil rozsudok Krajského súdu v Prešove a prisúdil pozemky, ktoré doteraz obhospodarovala naša samospráva, Milbachu. Aj napriek tomu, že ešte nemám oficiálne rozhodnutie v rukách, rozhodne nestrácam nádej ani nehodlám zložiť zbrane," uviedol Mokoš. Zároveň doplnil, že mesto pripravuje súbor opatrení s cieľom minimalizovať dosah predmetného súdneho rozhodnutia na život Tatrancov a fungovanie služieb samosprávy.       

"Po nadobudnutí vlastníckeho práva Milbachu do katastra nehnuteľností som rozhodnutý podať na Okresný úrad v Poprade žiadosť o zapísanie vecného bremena na pozemky a stavby, ktoré prešli z vlastníctva štátu na obec v zmysle platných právnych predpisov," povedal Mokoš. Toto opatrenie aj napriek rozhodnutiu Najvyššieho súdu SR považuje primátor za nevyhnutné. Samospráva zvažuje aj podanie ústavnej sťažnosti. Mokoš chce hľadať pomoc aj v NR SR. "Mesto Vysoké Tatry bolo zriadené v roku 1947 nariadením Slovenskej národnej rady, ktorého aplikácia v praxi vyústila v nesprávne usporiadanie vlastníckych vzťahov k pozemkom. Tento stav následne poškodil našu samosprávu a preto využijem všetky možnosti, ktoré by mohli viesť k jeho náprave," vysvetlil.       

"Okrem právnych krokov zvažujeme aj možnosť mimosúdnej dohody. Všetky opatrenia samozrejme budú podložené právnou aj ekonomickou analýzou, ktorú predstavím poslancom i verejnosti. Vzniknutá situácia môže mať čiastočný dosah na fungovanie mesta napríklad pri realizácii rozvojových projektov," priblížil Mokoš. Zároveň vyvrátil informácie o hroziacej nútenej správe. Mesto je podľa jeho slov v takej kondícií, že táto situácia by nemala nastať.       

V prípade, že chce mesto fungovať na pozemkoch, bude sa musieť s Milbachom dohodnúť. Na kúpu pozemkov však nemá potrebné financie. Za ich nájom by musela samospráva platiť ročne zhruba 418 000 eur, pričom Milbach by mohol spätne za posledné tri roky požadovať aj trojnásobok tohto nájmu.       

Pozemky ešte v 19. storočí kúpili predovšetkým Nemci, išlo o predchodcov z Milbachu. Po ich násilnom vysťahovaní ich získal štát a po vzniku mesta pripadli samospráve Vysokých Tatier. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.02.2017
Bratislava háji záujmy svojich občanov a bráni mestský majetok
Hlavné mesto SR Bratislava podalo odvolanie proti rozsudku Okresného súdu Bratislava I vo veci podielového spoluvlastníctva nehnuteľnosti na Hviezdoslavovom námestí, aby hájilo záujmy svojich občanov, obyvateľov nehnuteľnosti a zároveň bránilo majetok mesta.
viac
19.09.2017
Mesto prehralo súd s Milbachom o miliónové pozemky
Mesto Vysoké Tatry prehralo súdny spor s Bývalým urbárskym spolumajiteľom Milbach – pozemkové spoločenstvo o dôležité pozemky, ktorý trval 12 rokov.
viac
25.09.2017
Mesto Košice uspelo na ÚS SR v spore o kataster pozemkov pod U.S. Steel
V dlhoročnom spore o katastrálne územie pozemkov, na ktorých leží areál oceliarskej spoločnosti U.S. Steel Košice, rozhodol najnovšie Ústavný súd (ÚS) SR v prospech mesta Košice.
viac
08.12.2018
Vysoké Tatry: J. Mokoš začal svoje piate volebné obdobie vo funkcii primátora
Svoje piate volebné obdobie vo funkcii primátora mesta Vysoké Tatry v okrese Poprad začal Ján Mokoš (nezávislý) počas uplynulých dní. Mandátov sa ujali aj poslanci, ktorí už majú za sebou prvé pracovné zasadnutie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %