Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
09.11.2022 03:20

Mesto odkúpi pozemok v areáli bývalých kasární za 11 000 eur


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Poprad odkúpi pozemok účelovej komunikácie v areáli bývalých kasární, aby mohol investor pokračovať vo výstavbe lokality Nové nábrežie. Na rokovaní to v stredu schválili poslanci s tým, že kúpna cena bude 11 000 eur, čo je desať percent z hodnoty stanovenej znalcom.


Poslanci z klubu Poprad 22 upozornili, že nedostali materiál k tomuto bodu pred rokovaním zastupiteľstva. Zároveň ich prekvapila stanovená hodnota pozemku vo veľkosti 919 štvorcových metrov (m²) v areáli bývalých kasárni na úrovni 112 eur za m². Samospráva pritom pred troma rokmi pozemky vo veľkosti približne 65 000 m² v blízkosti centra predala za jeden milión eur, čo je niečo viac ako 15 eur za m².

Vedúci odboru správy majetku na Mestskom úrade v Poprade Andrej Ivan uviedol, že išlo o pozemky s budovami, ktoré bolo treba zbúrať a odpad zlikvidovať. "Nešlo teda o čistý pozemok a nie je možné to porovnávať."

Investor žiadal Ministerstvo obrany (MO) SR, ktoré pozemok vlastní, o zriadenie vecného bremena s právom prechodu a prejazdu a tiež rekonštrukcie tejto účelovej komunikácie. To však neschválilo Ministerstvo financií (MF) SR. Keďže developer nemohol pozemok ani odkúpiť, žiadosť o jeho prevod do vlastníctva podala ešte začiatkom mája samospráva. V auguste rezort obrany poslal mestu návrh kúpnej zmluvy i znalecký posudok, z ktorého vyplynula hodnota pozemku na úrovni viac ako 103 000 eur. Kúpna cena schválená MF zodpovedá desiatim percentám všeobecnej hodnoty, keďže ide o prevod majetku štátu na verejnoprospešný účel.

V predloženom materiáli sa uvádza, že investor ako vyvolávateľ tejto investície zaplatenú kúpnu cenu následne mestu nahradí v podobe nájomného, keďže cestu si plánuje od samosprávy prenajať, zároveň ju zrekonštruuje. Ide o komunikáciu, ktorá prepája areál s plánovanou výstavbou rodinných a bytových domov s ulicou 29. augusta.

Vedúca odboru výstavby Kristína Horáková objasnila, že cesty v lokalite musia byť napojené práve na túto komunikáciu, keďže je tam schválený proces EIA. Investor bez tejto cesty nemôže pokračovať vo výstavbe a nemôže ani získať stavebné povolenie na časť výstavby. "Toto je jednoduchšie riešenie, keďže mesto bude mať kontrolu nad celým územím, aj ďalšie komunikácie v areáli prejdú do vlastníctva mesta."

Výstavbu novej štvrte v auguste pozastavili, keďže investor začal s prácami bez povolenia. V lokalite majú v horizonte niekoľkých rokov postaviť rodinné a bytové domy. Areál bývalých kasární dlhé roky chátral, mesto ho získalo darom a zároveň zámenou pozemkov od MO, následne ho v roku 2019 predalo firme PG-GMT.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.05.2017
Trnava má už málo miesta na výsadbu nových stromov
V Trnave sa začína prejavovať nedostatok miesta na výsadbu nových stromov na mestských pozemkoch. Mohutná výsadba v uplynulých troch rokoch takmer vyčerpala možnosti sadiť ďalšie dreviny na plochách, ktoré má samospráva vo vlastníctve. Preto sa radnica začala obzerať po alternatívach.
viac
12.06.2017
Šaľa rozbieha výstavbu troch bytových domov so 150 bytmi
Mesto Šaľa pripravuje výstavbu troch bytových domov. Súkromná spoločnosť, ktorá byty postaví, začala s prípravou a vyrovnávaním terénu a jeho čistením od náletových drevín.
viac
06.12.2022
V MHD pribudli štyri nové autobusy, SAD pokračuje v obnove vozového parku
V popradskej mestskej hromadnej doprave (MHD) pribudli štyri nové autobusy. Slovenská autobusová doprava (SAD) Poprad ich odovzdala do prevádzky tento týždeň, ide o vozidlá s ekologickými motormi, spĺňajúcimi normu Euro 6.
viac
03.03.2023
Mesto odkúpi pozemok na Kvetnici, chce ho využiť na rekreáciu a šport
Mesto Poprad odkúpi areál bývalej čistiarne odpadových vôd (ČOV) v časti Kvetnica. Poslanci na pondelkovom (27. 2.) mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva schválili kúpu od Podtatranskej vodárenskej spoločnosti (PVS). Informovala o tom radnica na webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.77 %