Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
06.05.2023 02:10

Mesto Prešov spúšťa kampaň „Na ceste z chudoby. (Ne)nechajme deti žobrať“


Ilustračný výrez plagátu


Kampaň „Na ceste z chudoby. (Ne)nechajme deti žobrať“ vznikla v rámci multidisciplinárnej spolupráce zastrešenej koordinátorkou ochrany detí pred násilím, ktorá pôsobí v Prešove rámci implementácie projektu Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny.


Preventívna kampaň je orientovaná zvlášť na žobranie detí.

Žobrajúci občania a zvlášť deti sa v posledných rokoch stali súčasťou života v meste Prešov, najmä počas letných mesiacov.  Napriek tomu, že mesto v minulosti prijalo viacero opatrení na všetkých úrovniach výkonu samosprávy, od monitorovacej činnosti v teréne, poskytovania sociálnych služieb cez charitné poukazy, je tento problém bohužiaľ neustále prítomný.

Preto mesto Prešov spúšťa v tomto období preventívnu kampaň vytvorenú zástupcami organizácií, ktoré sa spolupodieľajú na pomoci formou poskytovania sociálnych služieb, prevenciou a intervenciou. Vznikla v rámci multidisciplinárnej spolupráce zastrešenej koordinátorkou ochrany detí pred násilím, ktorá pôsobí v Prešove v rámci implementácie projektu Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny. 

Cieľom kampane je informovať širokú verejnosť o tom, že finančným príspevkom žobrajúcim občanom nepomáhajú, práve naopak vytvárajú priestor pre živenie tohto fenoménu a nechtiac ich takto lákajú  do mesta vo vidine „jednoduchého zárobku“. Preto je potrebné veľmi citlivo zvážiť a komunikovať možnosti pomoci, nielen smerom k verejnosti, ale aj k ľuďom, ktorí takouto formou o pomoc žiadajú.

Preventívna kampaň je orientovaná zvlášť na žobranie detí. Dôvodom zvýšeného záujmu je ochrana detí, predovšetkým ich práv, ako to dokumentuje Dohovor o právach dieťaťa. Nejde tu len o zabezpečenie najvyššieho záujmu dieťaťa, ktorý by sa dal obmedziť na jeho rozvoj (fyzický, duševný, emocionálny), ale aj o ochranu takej hodnoty, akú predstavuje detstvo samo o sebe. Toto ustanovenie predpokladá, že dieťaťu majú tieto podmienky zabezpečiť jeho zákonní zástupcovia, a ak oni nie sú toho schopní alebo to nemôžu urobiť, vtedy zodpovednosť preberajú iné organizácie, ktoré sú na tieto účely zriaďované. S takýmto prístupom k právam dieťaťa sa nezlučuje zanedbávanie školskej dochádzky a ani to, že dieťa si musí zabezpečovať prostriedky obživy alebo iné potreby viažuce sa k detstvu takým spôsobom, ako je žobranie.

Koordinácia ochrany detí pred násilím je zastrešená národným projektom[1] Podpora ochrany detí pred násilím, ktorý je implementovaný Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny. Projekt je zameraný na zefektívnenie systému ochrany detí pred násilím prostredníctvom podpory systémovej koordinácie subjektov participujúcich na úlohách súvisiacich s ochranou detí, a to prostredníctvom 52 koordinátorov ochrany detí pred násilím, ktorí pracujú vo všetkých regiónoch SR. Aktivity projektu sú zamerané na tvorbu a realizáciu inovatívnych systémových opatrení, ktoré zabezpečia zlepšenie prístupu ku kvalitným službám pomoci pre deti ohrozené násilím, a realizujú sa v rámci celého územia SR. Odborným garantom projektu v rámci Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR je Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch.

Autor: Zdroj: ÚPSVaR, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.07.2020
Preventívna kampaň polície „Nezabudni na mňa v aute“
Polícia prostredníctvom preventívnej kampane „Nezabudni na mňa v aute“ upozorňuje, aby sme nenechávali v letných horúčavách v zaparkovaných autách deti ani zvieratá.
viac
22.09.2020
Kampaň Do školy na bicykli
Včerajším dňom začala dvojtýždňová kampaň, ktorej cieľom je motivovať deti a ich rodičov, aby vyskúšali ísť do školy inak, ako autom či iným motorovým dopravným prostriedkom. Kampaň organizuje Cyklokoalícia pod záštitou ministra dopravy a výstavby SR.
viac
04.05.2021
Vyskúšajte individuálne prehliadky Trnavy a okúste život richtárov a katov
Turistický ruch v meste Trnava pomaly ožíva. Krajské mesto svojim návštevníkom ponúka možnosť absolvovať tematické individuálne prehliadky, samozrejme, za dodržania platných nariadení. Návštevníci sa počas prehliadok dostanú do stredoveku, okúsia život richtárov alebo katov.
viac
11.04.2023
Rekonštrukcia obchvatu mesta sa začne od 12. apríla
Komplexná oprava obchvatu Myjavy na ceste II/581, ktorá je investičnou akciou Trenčianskeho samosprávneho kraja, sa podľa harmonogramu začne v stredu (12. 4.). Informoval o tom hovorca mesta Marek Hrin.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %