Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
22.03.2024 09:55

Mesto sa pripravuje na rekonštrukciu budovy MsÚ, úrad presťahovali


Na snímke radnica vo Fiľakove v okrese Lučenec, ktorá má na streche pozorovateľnu, v ktorej v minulosti dobrovoľní hasiči slúžili služby a sledovali okolie pre vznik prípadných požiarov. Foto: TASR


Fiľakovský mestský úrad (MsÚ) sa v uplynulých dňoch presťahoval do náhradných priestorov. Mesto sa pripravuje na projekt komplexnej rekonštrukcie historickej budovy, v ktorej úrad samosprávy sídli, v dočasných priestoroch bude fungovať pravdepodobne dlhšie ako rok.


 TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Klaudia Mikuš Kovácsová. Fiľakovská samospráva sa v uplynulých dňoch z budovy úradu sťahovala na štyri rôzne adresy. Oddelenia, ktoré klienti využívajú najviac, boli presťahované do mestského kultúrneho strediska na Námestí slobody. Na prízemí fungujú klientske centrum a matrika, na poschodí oddelenie školstva, kultúry a športu spolu so mzdovým centrom, oddelenie ekonomiky a majetku mesta vrátane referátov ekonomiky a referátu miestnych daní a majetku mesta.         

Takmer všetci ostatní zamestnanci MsÚ sa usídlili v podnikateľskom inkubátore na Biskupskej ulici. Nachádzajú sa tam podateľňa, oddelenie vnútornej správy, všetky referáty oddelenia výstavby, životného prostredia a stratégie rozvoja či kancelária primátora. Viceprimátor má pracovisko v administratívnej budove futbalového štadióna a hlavná kontrolórka v sídle mestskej polície.         

Dočasné presťahovanie MsÚ vo Fiľakove súvisí s pripravovanou rekonštrukciou historickej budovy v centre mesta, v ktorej úrad samosprávy sídli. Mesto sa v rámci obnovy objektu uchádza o dotáciu z plánu obnovy vo výške približne 2,5 milióna eur, podaný projekt je v súčasnosti vo finálnej fáze posudzovania.

"Ak nenastanú žiadne nečakané komplikácie, počítame s tým, že bude schválený. V tom prípade však budeme musieť odovzdať stavbu zhotoviteľovi už v apríli, preto sme sa začali pripravovať v predstihu. Zatiaľ nevieme presne povedať, dokedy tento stav potrvá. Predpokladáme však, že ak projekt prejde podľa plánu, ukončenie rekonštrukcie a následné povoľovacie procesy potrvajú minimálne rok a pol. Počas tejto doby bude radnica staveniskom," vysvetlil primátor Fiľakova Attila Agócs.         

Budova MsÚ vo Fiľakove sa začala stavať v roku 1911, dokončená bola o rok neskôr. Autormi objektu postaveného v secesnom štýle sú lučeneckí stavitelia Pál Schmidt a Pál Jakab. Projekt komplexnej rekonštrukcie radnice má byť zameraný najmä na energetickú hospodárnosť budovy. Objekt bol posledné roky v nevyhovujúcom stave, problémom bolo najmä vlhnutie múrov, zlý stav strechy, neefektívnosť vykurovania a tiež celková energetická nehospodárnosť objektu.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.01.2017
Poruba získala eurofondy na rekonštrukciu Obecného úradu
Budovu Obecného úradu v Porube v okrese Prievidza, kde sídli aj dom kultúry, čaká rekonštrukcia s cieľom zníženia jej energetickej náročnosti.
viac
23.07.2019
Mesto postupne rekonštruuje historickú budovu mestského úradu
Budovu Mestského úradu vo Fiľakove čaká ďalšia rekonštrukcia. Bude súčasťou postupnej systematickej obnovy budovy, ktorá prebieha od roku 2016. O niekoľko týždňov sa vďaka dotácii obnovia ďalšie sociálne zariadenia.
viac
29.02.2020
Zvolenské klientske centrum v novom OÚ otvorili ako 61. v poradí
Vynovený štátny objekt, do ktorého sa v uplynulých dňoch presťahoval z mestskej budovy na Námestí SNP celý Okresný úrad (OÚ), otvorili v utorok (25. 2.) na Študentskej ulici vo Zvolene. Jeho súčasťou je aj klientske centrum, ktoré sa tak v rámci Slovenska stalo 61. v poradí.
viac
28.12.2020
Samospráva začala budovať denný stacionár
Denným stacionárom sa stane po rekonštrukcii časť budovy bývalej Základnej umeleckej školy (ZUŠ) vo Fiľakove v okrese Lučenec, ktorú samospráva začala v decembri obnovovať. Informoval o tom primátor Attila Agócs.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %