Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
30.01.2017 09:58

Poruba získala eurofondy na rekonštrukciu Obecného úradu


Budova Obecného úradu v Porube. Snímka zdroj: (poruba.sk).


Budovu Obecného úradu v Porube v okrese Prievidza, kde sídli aj dom kultúry, čaká rekonštrukcia s cieľom zníženia jej energetickej náročnosti.


Na financovanie investície získala samospráva nenávratný finančný príspevok (NFP) z Operačného programu Kvalita životného prostredia vo výške viac ako 150 000 eur. Informovala o tom starostka obce Helena Čavojská.       

"Obecný úrad Poruba spolu s kultúrnym domom bol zrekonštruovaný pred 20 rokmi. Bohužiaľ, v tom čase okná a všetky výplne boli robené na mieru, z dreva. V súčasnosti už nespĺňajú parametre, ani určené, ale ani skutočné, pretože nám tú fúka, v zime je tu zima, v lete je tu horúco. Okrem toho je v budove elektrické vykurovanie, teda najdrahšie možné. Aj strešná krytina z kanadského šindľa je už po dobe použiteľnosti, zateká teda aj strecha," zdôvodnila potrebu rekonštrukcie budovy Čavojská.

Ako vyplýva z projektu, na budove zateplia strešný a obvodový plášť, vymenia okná a dvere, zrealizujú fotovoltaický systém a vymenia svetelné zdroje. Ročná úspora tepla by mala po rekonštrukcii dosiahnuť viac ako 50 percent.       

So žiadosťou o získanie mimorozpočtových zdrojov na rekonštrukciu sídla úradu bola obec podľa slov jej starostky úspešná na tretí raz. Celkové oprávnené výdavky projektu predstavujú 163 796,76 eura, NFP zase 155 606,92 eura. Poruba sa bude na financovaní investície podieľať sumou vo výške 8189,84 eura. Samospráva už verejnou súťažou vybrala aj dodávateľa prác.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.10.2017
V Pliešovciach tento rok najviac investovali do obnovy vyše storočného úradu
Najväčšia investícia pliešovskej samosprávy v tomto roku smeruje do budovy obecného úradu. Na viac ako storočnej budove v týchto dňoch vrcholia práce, ktoré majú znížiť jej energetickú náročnosť. Obec na projekt získala nenávratný finančný príspevok z eurofondov.
viac
28.11.2017
Do rekonštrukcie obecného úradu v Bátke investujú vyše 100 000 eur
Zateplenie a nová fasáda i strecha pribudnú na budove obecného úradu v obci Bátka v Rimavskosobotskom okrese v rámci aktuálne prebiehajúcej rekonštrukcie.
viac
22.04.2020
Stavba kultúrneho domu bude závisieť od naplnenia obecnej kasy
Obec Slatinské Lazy v okrese Detva plánuje postaviť kultúrny dom a obecný úrad na mieste pôvodného kultúrneho stánku. Súčasná situácia súvisiaca so šírením nového koronavírusu však zámery obce zrejme načas pozastaví.
viac
19.06.2020
Budovu radnice v Zlatých Moravciach čaká rekonštrukcia
Mesto Zlaté Moravce začína s rekonštrukciou budovy mestského úradu. Počas rekonštrukčných prác presťahujú jednotlivé oddelenia úradu na päť rôznych pracovísk v meste, fungovať však budú v riadnom režime.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %