Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
17.10.2022 10:35

Mesto spustilo odchyt holubov do živolovných pascí


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Šaľa bojuje s premnoženými holubmi ich odchytom do tzv. živolovných pascí. Tie sú umiestnené zatiaľ v piatich lokalitách, predovšetkým v centre mesta.


Ak sa metóda odchytu osvedčí, pribudnú klietky aj v ďalších lokalitách mesta a v mestskej časti, potvrdila Petronela Vižďáková z referátu životného prostredia Mestského úradu v Šali.

Odchyt mestských holubov spočíva v umiestnení veľkej klietky s potravou a vodou na strechách vytypovaných budov. Dvierka vpustia vtáka dnu, von už nie, priblížila hovorkyňa mesta Erika Kollerová. Členovia občianskeho združenia Divé krídla budú chodiť klietky pravidelne kontrolovať približne raz za týždeň a vyprázdnia ich. Do jednej klietky sa zmestí približne 70 holubov, ktoré vyvezú do  lokality vzdialenej 100 až 150 kilometrov, kde ich vypustia. "Tieto holuby nemajú v sebe gény poštových holubov, lebo sú pokrížené, nedokážu sa vrátiť naspäť. Rozptýlia sa v prostredí, kde ich vypustíme, a stanú sa potravou predátorov - jastrabov a iných dravých vtákov," povedal Daniel Haraba z občianskeho združenia.

Mestský holub môže mať za rok až šesť znášok, v každej sú v priemere dve vajíčka. Z jedného páru sa tak môže očakávať približne 14 holubov. Odchyt holubov do živolovných pascí údajne dokáže znížiť populáciu holubov v danej lokalite, kde sa pasca umiestni, až o 80 percent.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.10.2016
Radnica opäť zabezpečí odchyt holubov na území mesta
Podobne ako po minulé roky aj v tomto zabezpečí prievidzská samospráva odchyt holubov na území mesta. Prebiehať bude v nasledujúcich týždňoch, informoval hovorca mesta Michal Ďureje.
viac
20.10.2021
Mesto Prievidza pripravuje odchyt holubov
Prievidzská samospráva pripravuje odchyt holubov na území mesta. Práce zabezpečí oprávnená spoločnosť ešte počas jesenných mesiacov. Zariadenia umiestni na miestach, kde mesto zaznamenáva zvýšený počet holubov.
viac
08.06.2022
Šaľa premnožené holuby nezabije, odchytí ich do živolovných pascí
Šalianska radnica rieši problémy s premnoženými holubmi v meste. Mestský úrad je v kontakte s občianskym združením (OZ) Divé krídla, ktoré bude holuby odchytávať do takzvaných živolovných pascí.
viac
19.08.2022
Radnica chce znížiť počet holubov, vyvezie ich z mesta
Novozámocká radnica plánuje riešiť problémy s premnoženými holubmi. Ich počet v meste chce postupne znížiť bez toho, aby sa museli zabiť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %