Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
13.06.2023 09:30

Mesto Želiezovce ukončilo prvú etapu rekonštrukcie kaštieľa Esterházyovcov


Na archívnej snímke Esterházyovský kaštieľ. Snímka zdroj: (tasr).


Strešná konštrukcia objektu bola obnovená z grantového mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórska v rámci projektu Obnova kaštieľa v Želiezovciach s cieľom zachovania kultúrneho dedičstva a jeho sprístupnenia širokej verejnosti.


Na rekonštrukciu severovýchodného krídla kaštieľa získala radnica financie z cezhraničného program Interreg V-A SK-HU v rámci projektu Spolupráca v prospech znovuotvorenia Múzea Bálinta Balassu v Ostrihome a kaštieľa Esterházyovcov v Želiezovciach, informoval magistrát.

Priestory severovýchodného krídla boli obnovené podľa požiadaviek pamiatkového úradu a vďaka posilneniu stropov bol vytvorený pochôdzny priestor v podkroví kaštieľa. Podľa primátora Želiezoviec Ondreja Juhásza už prvou etapou obnovy kaštieľa boli vytvorené dôstojné priestory, ktoré sa bude mesto snažiť maximálne využívať.

Finančné zdroje na obnovu kaštieľa z programu Interreg boli v priebehu projektu na podnet projektových partnerov zvýšené. Mesto tak mohlo namiesto pôvodnej sumy 431 000 eur čerpať 1,054 milióna eur. So žiadosťou o zvýšenie dotácie o 129 000 eur z pôvodne schválenej sumy 543 000 eur sa samospráva obrátila aj na grantový mechanizmus EHP a Nórska.

Kaštieľ bol postavený v roku 1720, spočiatku slúžil ako klasická vidiecka kúria, letné sídlo rodiny Esterházyovcov. Štvorkrídlová budova s vnútorným nádvorím, pôvodne baroková stavba, bola v 19. storočí prestavaná v klasicistickom štýle. Obnova strechy a severovýchodného krídla prinavrátila kaštieľu pôvodný vzhľad.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.04.2020
Mesto ukončilo ďalšiu etapu rekonštrukcie kaštieľa Migazziovcov
Mestské stredisko kultúry a športu (MSKŠ) v Zlatých Moravciach ukončilo výmenu okien na hornom poschodí kaštieľa Migazziovcov.
viac
11.11.2020
Mesto získalo 736 946 eur z nórskych fondov na opravu kaštieľa
Mesto Želiezovce získalo 736.946 eur z grantového mechanizmu EHP a Nórska na obnovu strechy a severovýchodného krídla kaštieľa v Želiezovciach. Potvrdila to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.
viac
08.10.2021
Otváracia konferencia odštartovala prvú etapu obnovy kaštieľa v Želiezovciach
Online otváracia konferencia odštartovala vo štvrtok prvú etapu projektu Obnova kaštieľa v Želiezovciach na účel zachovania kultúrneho dedičstva a jeho sprístupnenia širokej verejnosti.
viac
07.07.2023
Mesto zrekonštruovalo vybrané zastávky MHD, plánuje ďalšiu modernizáciu
Mesto Košice ukončilo II. etapu projektu Modernizácie zastávok verejnej dopravy a informačných systémov. V rámci nej sa dočkalo v štyroch mestských častiach (MČ) rekonštrukcie šesť autobusových zastávok MHD.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %