Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
15.08.2022 09:30

Mladé rómske talenty sa predviedli počas galaprogramu Divých makov


Ilustračná snímka.


Mladí Rómovia predviedli v sobotu (13. 8.) večer v Bratislave svoj talent počas galaprogramu Divých makov. Mládež vystúpila pod vedením skúsených a známych umelcov.


Počas štvorhodinového vystúpenia sa prezentovali študenti vo veku 11 až 21 rokov. Predviedli hudobné čísla, ktoré sa niesli v znamení rómskych ľudových piesní, ako aj moderných rómskych aranžmánov. Návštevníci si mohli vychutnať divadelné predstavenie detí v podobe ľudovej rómskej rozprávky. Súčasťou programu bola aj výstava výtvarných diel.

"Projektom chceme prispieť k zachovaniu jedinečných rómskych kultúrnych hodnôt a tradícií. Prostredníctvom tejto neziskovej kultúrnej aktivity chceme priblížiť obyvateľom Bratislavského samosprávneho kraja krásu rómskeho umenia, prispieť k búraniu stereotypov a predsudkov voči Rómom, zvyšovať toleranciu a dať priestor nadaným rómskym študentom a spoločne s profesionálnymi rómskymi umelcami odprezentovať svoje schopnosti," povedala o projekte Barbora Mistríková, správkyňa občianskeho združenia Divé maky.

Galaprogram sa uskutočnil v rámci Bratislavského kultúrneho leta 2022 a poskytol priestor na spoznávanie rómskej kultúry a jej sprístupnenie pre obyvateľov a návštevníkov kraja.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.01.2022
V Liptovskom Mikuláši opäť zriadia občiansku poriadkovú službu
V Liptovskom Mikuláši od marca opäť zriadia miestnu občiansku poriadkovú službu. Mesto realizuje projekt tretíkrát, z externých zdrojov naň získalo takmer 137 000 eur.
viac
11.01.2022
Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko
V októbri 2021 Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky vyhlásilo jubilejný, v poradí už 30. ročník celoslovenskej literárnej súťaže s medzinárodnou účasťou. Rád píšeš? Rád slohuješ? Rád vymýšľaš príbehy či skladáš básne? Potom je práve pre teba určená táto literárna súťaž.
viac
13.04.2022
NSK podporí kultúru a šport dotáciami v hodnote viac ako 940 000 eur
Poslanci Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) schválili viac ako milión eur na podporu kultúry a športu. Pôvodne vyčlenenú sumu viac ako 940 000 eur ešte vo februári zastupiteľstvo zvýšilo o takmer 80 000 eur.
viac
30.11.2022
Vianočné osvetlenie v Hriňovej zdražovanie energií neovplyvní
Vianočné osvetlenie v Hriňovej v Detvianskom okrese zdražovanie cien energií neovplyvní. Potvrdil to primátor mesta Stanislav Horník.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %