Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
12.03.2022 03:20

Modernejšie odpadové hospodárstvo a menej odpadu v Kvetoslavove


Ilustračná snímka.


Ako zvýšiť mieru triedenia a znížiť množstvo skládkovaného odpadu? Odpoveďou na túto otázku je pre mnohé obce s prevažným zastúpením rodinných domov kompostovací zásobník.


Navyše, ak v celej obci (alebo jej časti) preukážu, že 100 % domácností používa záhradný kompostér, nemusia sa trápiť so zavedením nákladnejšieho zberu kuchynského bioodpadu. Pre túto možnosť sa rozhodli aj v obci Kvetoslavov. Občania si budú môcť kvalitný kompostér prevziať na obecnom úrade a začať tak záhradkársku sezónu s novým pomocníkom pre ich záhradu. Okrem kompostéra získajú aj praktickú brožúru, ktorá ich prevedie zásadami kompostovania a zodpovie na prípadné otázky.

V Kvetoslavove sa rozhodli zavedenie kompostovania spojiť aj s informačnou kampaňou. Prostredníctvom osvetových článkov či postov na sociálnych sieťach chcú občanov naučiť kompostovať a využívať bioodpad ako kvalitné hnojivo, ktoré majú zadarmo priamo z vlastnej záhrady.

Obec Kvetoslavov navyše modernizuje aj zber triedeného odpadu. Na zbernom mieste chce zvýšiť kvalitu služieb, zefektívniť procesy a urýchliť procesy. Cieľom je, aby občania zberné miesto využívali viac a triedený či nadrozmerný odpad nekončil na čiernych skládkach a mohol byť ďalej zhodnotený. Navyše vďaka elektronickej evidencii získajú spoľahlivý prehľad o množstve a druhoch odpadov či vyťaženosti zberného dvora.

Novinkou sú aj odpadové karty, ktoré občania získajú bezplatne. Pri príchode na zberné miesto sa ňou preukážu. Už nebudú potrebné zdĺhavé kontroly občianskych preukazov alebo zapisovanie údajov o privezenom odpade na papier. Pracovník naskenuje kód z karty, zváži odpad, naskenuje kód príslušného odpadu a všetky dáta sú hneď v systéme a na odpadovom konte občana. Aj v súvislosti s touto aktivitou bude samospráva využívať všetky dostupné kanály, aby občanom modernizáciu zberného miesta predstavila a motivovala ich k jeho aktívnemu využívaniu.

 

Autor: (ts)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.12.2016
Denne posúvame odpadovú gramotnosť, aby Slováci triedili viac
Od septembra zatiaľ preškolených 206 základných a 234 materských škôl – taká je bilancia organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI - PAK o ozrejmovaní správneho separovania odpadov v slovenských domácnostiach a všetkého čo s tým súvisí.
viac
10.04.2017
Cez žiakov učí škola triediť aj rodičov a starých rodičov
Už osem rokov sa pozoruhodným spôsobom pedagógovia kremnickej Základnej školy na Angyalovej ulici venujú environmentálnej výchove žiakov.
viac
24.05.2017
V Opatovciach nad Nitrou vybudujú zberný dvor z fondov EÚ
Zvýšenie intenzity a zefektívnenie systému triedeného zberu odpadu chce vybudovaním zberného dvora dosiahnuť samospráva Opatoviec nad Nitrou (okres Prievidza).
viac
02.10.2017
Triedim, triediš, triedime
Prešovské technické služby sa zapojili do vyučovacieho procesu. Deti prešovských škôl učia triediť odpad. 
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %