Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
01.03.2023 10:35

MsKS zaznamenalo vyše dvojnásobnú návštevnosť v porovnaní s rokom 2021


Fiľakovo.


Mestské kultúrne stredisko (MsKS) vo Fiľakove zaznamenalo vlani viac ako dvojnásobnú návštevnosť v porovnaní s rokom 2021.


Počet predaných vstupeniek prekonal aj čísla z obdobia pred pandémiou nového koronavírusu, kultúrnemu stredisku sa tiež podarilo získať doposiaľ najviac financií na organizáciu podujatí. Informovala o tom riaditeľka strediska Andrea Illés Kósik.

"V roku 2022 sa realizovalo takmer päťkrát viac podujatí ako v roku 2021 poznačenom pandemickými obmedzeniami. I v porovnaní s predcovidovým rokom 2019 sa zvýšila ponuka programov MsKS takmer o dve tretiny," priblížila Kósik. Ako dodala, návštevnosť strediska sa vlani v porovnaní s predchádzajúcim rokom viac ako zdvojnásobila a bola tiež vyššia ako v roku 2019.

Kultúrne stredisko vo Fiľakove podalo v roku 2022 rekordný počet žiadostí o dotácie, na organizáciu podujatí a činnosti súborov získalo vyše 44 000 eur, čo je doposiaľ najväčšia finančná podpora v jeho histórii. Celkovo MsKS realizovalo vlani 21 rôznych projektov, z toho osem pokračovalo ešte z predchádzajúcich rokov.

Vo Fiľakove sa v roku 2022 predstavili popri slovenských umelcoch i účinkujúci z desiatky ďalších krajín sveta. Išlo o hostí z Maďarska, Ukrajiny, Poľska, Bosny a Hercegoviny, Grécka, Veľkej Británie, Francúzska, Izraela, Kazachstanu či Japonska. Organizované boli folklórne či divadelné predstavenia, koncerty i podujatia zamerané na literatúru.

"V rámci detských programov kultúrne stredisko pripravilo pre najmenších a ich rodičov osem rozprávkových, pouličných a tanečných divadelných predstavení. Pre školy bolo organizovaných 18 predstavení pre všetky vekové skupiny v slovenskom a maďarskom jazyku," doplnila riaditeľka strediska.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.12.2018
Oravské Vianoce prinesú ľudové zvyky, jarmok i výstavu pohľadníc
Tradičné podoby sviatkov radosti a pokoja na Orave sprítomnia v decembri tri podujatia v rámci festivalu vianočných zvykov a remesiel. Aktivity pripravuje Oravské kultúrne stredisko (OKS) v spolupráci s dolnokubínskym mestským kultúrnym strediskom (MsKS).
viac
11.01.2022
Meniace sa opatrenia nedovoľujú mestám plánovať kultúrne podujatia
Často meniace sa protipandemické opatrenia, neúplnosť informácií pri ich zavádzaní či nesúlad medzi tvrdeniami rezortu kultúry a vyhláškami hlavného hygienika nedovoľujú mestským organizáciám plánovať a organizovať kultúrne podujatia.
viac
21.02.2022
Zrekonštruovaný kostol sv. Žofie bude slúžiť na kultúrne účely i sobáše
Kostol sv. Žofie v obci Zborov v Bardejovskom okrese prešiel rozsiahlou rekonštrukciou. Obec ho chce využívať na kultúrne účely a budú sa v ňom konať i sobáše.
viac
23.02.2022
Nitra poskytne na podporu kultúry a kreatívneho priemyslu 120 000 eur
Mesto Nitra poskytne zo svojho rozpočtu aj tento rok dotácie, ktorými podporí kultúru a kreatívny priemysel. Celkovo pôjde na tento účel 120 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %