Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
15.06.2020 12:45

Muránske buchty sú tradíciou lokálnej značky


Muránske buchty.


Niekedy sa stačí len pozrieť do vlastnej kuchyne a chytiť to za ten správny koniec. Obec Muráň v Revúckom okrese zariskovala a začala podnikať v gastronómii.


Siahla po dávnej receptúre a dnes ponúka regionálnu pochutinu Muránske buchty. O tom, čo viedlo obec k takémuto kroku, hovoril v relácii Samospráva tu a teraz v televízii Tablet.TV starosta Muráňa Roman Goldschmidt.

Pri mnohých povinnostiach, ktoré majú na pleciach obce, stálo vám to za to, aby ste sa pustili ešte aj do takéhoto náročného projektu?

- S odstupom času musím povedať, že áno. Začiatky boli veľmi ťažké, lebo skutočne sme nevedeli presne, do čoho ideme. Čas ukázal, že to je životaschopný projekt, ktorý sa nám osvedčil a chceme na ňom stavať ďalej.      

Čo vás viedlo k tomu, aby obec začala takýmto spôsobom podnikať?

- Bol to recept našich starých mám. Buchty sa piekli vždy na sviatky a my sme nechceli, aby sa na to zabudlo, lebo tieto buchty sú skutočne veľmi dobré. Pred desaťročiami sa tu vyrábali, mali svoje meno, poznali ich na celom Slovensku, ľudia sa u nás zastavovali a pýtali sa na ne. Bol to morálny záväzok voči našej histórii, aby sme túto pochúťku zachovali pre budúcnosť. V druhom rade treba pripomenúť, že tu máme národný park, kone, agroturistiku a chceli sme náš región ešte obohatiť. Myslím si, že sa nám to podarilo.

Aké boli vaše začiatky a čo všetko okrem tradičnej receptúry a energie ste mali k dispozícii?

- Ak sme chceli buchty predávať, museli sme nájsť vhodný priestor, a to je určite na námestí v Muráni. Obec si zobrala úver, kúpili sme nehnuteľnosť. Sľúbili nám peniaze aj podporu, ale tie sme nakoniec nedostali. Museli sme sa znovu nadýchnuť a ísť ďalej. Mali sme šťastie, buchty sa predávali a prevádzka si zarobila na seba.

Ako je to so zamestnancami?

- Sme stopercentná obecná s. r. o. a zamestnávame v tejto prevádzke osem ľudí. Dostali sme značku regionálneho produktu a pozývajú nás na veľa akcií po celom Gemeri a Malohonte. Chceme určite rozšíriť výrobu, lebo miestni predajcovia majú záujem o dodávanie tohto tovaru.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.03.2018
Obec Muráň obnovila tradíciu pečenia muránskych buchiet, zamestnala piatich ľudí
Tradíciu prípravy muránskych buchiet v obci Muráň v Revúckom okrese, ktorá bola niekoľko rokov prerušená, sa podarilo miestnej samospráve obnoviť. Ako TASR informoval starosta Roman Goldschmidt, obec si na obnovu prípravy tejto regionálnej kulinárskej pochúťky zobrala úver 80-tis. eur.
viac
15.07.2019
Na Muránsky hrad sa turisti vyvezú už aj elektrobicyklami
Požičovňa elektrobicyklov, ktorými sa turisti môžu vyviezť na Muránsky hrad, je novou službou, ktorú od tejto letnej sezóny poskytuje samospráva obce Muráň v okrese Revúca. Podľa slov jej starostu Romana Goldschmidta si od tohto kroku sľubujú ďalší rozvoj turizmu v regióne.
viac
21.07.2020
Sociálny podnik v Raslaviciach funguje už päť rokov
Obecný podnik v Raslaviciach, okres Bardejov, ktorý funguje na parametroch sociálneho podnikania, zamestnáva ľudí už päť rokov.
viac
28.05.2021
V Jablonove nad Turňou úspešne využili komunálny bazár
Hosťom Michala Kaliňáka v relácii SAMOSPRÁVA Tu a teraz bol starosta Jablonova nad Turňou Slavomír Zubriczký.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %