Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
25.01.2023 04:15

Múzeum SNP získalo vyše 3 mil. eur na obnovu kultúrnych pamiatok


Pamätník SNP v Banskej Bystrici.


Múzeum Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici získalo viac ako tri milióny eur z eurofondov, ktoré použije na obnovu a rekonštrukciu národných kultúrnych pamiatok - Pamätníka SNP a vypálenej obce Kalište.


Informovala o tom hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Múzeum SNP vďaka spolupráci s ministerstvom obrany získalo v pozícii priameho prijímateľa celkovo 3 322 000 eur. Ide o financie z Európskych štrukturálnych a investičných fondov. Aktuálne prebieha príprava potrebnej technickej dokumentácie, následne začne proces verejného obstarávania spracovateľa," konštatovala hovorkyňa.

Medzi hlavné priority projektu patrí rekonštrukcia okien na oboch skulptúrach objektu múzea, obnova a zateplenie strechy, obnova dlažby či komplexná rekonštrukcia pamätníka na Kališti. Podľa riaditeľa Múzea SNP Mariana Uhrina finančné prostriedky umožnia realizovať práce, vďaka ktorým prejdú pamätníky zásadnou obnovou, ktorá im prinavráti stav a podobu zodpovedajúcu historickému významu SNP.

"Je našou povinnosťou zachovávať pamiatky pre ďalšie generácie, k čomu sa prihlásila aj vláda v programovom vyhlásení. Nesmierne ma teší, že architektonická ikona Banskej Bystrice Pamätník SNP, a tiež Kalište sa dočkajú významnej obnovy," zdôraznil dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Ako dodal, Múzeum SNP získalo z eurofondov prostriedky v takomto veľkom objeme prvýkrát vo svojej histórii.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2016
V Banskej Bystrici sa uskutoční spomienková akcia Metále (pre vrahov)
V nedeľu, 30. októbra 2016 sa uskutoční na Námestí SNP v Banskej Bystrici spomienková akcia s podtitulom Metále (pre vrahov), ktorej navrhovateľom je laureát ocenenia Biela vrana Ján Mičovský. Organizátormi podujatia sú neformálne hnutie NIOT (Nie v našom meste), CKO a Múzeum SNP v Banskej Bystrici.
viac
13.08.2020
Návštevníci osláv SNP musia pre koronavírus počítať s obmedzeniami
Múzeum Slovenského národného povstania pripravuje dvojdňové (28. - 29. augusta) celoštátne oslavy 76. výročia Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici, ale pre opatrenia v súvislosti s ochorením COVID-19 musia návštevníci počítať s obmedzeniami.
viac
08.03.2022
B. Bystrica chce do konca augusta obnoviť deväť autobusových zastávok
Mesto Banská Bystrica chce do konca augusta 2022 opraviť celkom deväť frekventovaných autobusových zastávok. Na ich obnovu získalo ešte vlani nenávratný finančný príspevok vo výške 740 000 eur.
viac
11.09.2023
ITAPA DEFENCE EXPO
Už 21. septembra o 9:00 ráno odštartuje ITAPA DEFENCE EXPO o vojenskej technike v areáli Múzeu SNP v Banskej Bystrici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %