Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
24.04.2024 01:10

MŽP vykúpilo ďalšie pozemky pod skládkou vo Vrakuni za vyše 113-tis. eur


Ilustračná snímka, zdroj: Odpady-portal


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR odkúpilo do vlastníctva štátu pozemky v bezprostrednej blízkosti skládky v bratislavskej Vrakuni za vyše 113.000 eur.


Uzavrelo zmluvy s dvoma spoločnosťami na odkúpenie takmer 7300 štvorcových metrov. TASR o tom informoval odbor komunikácie MŽP.         

Rezort podľa šéfa MŽP Tomáša Tarabu (nominant SNS) dobieha neschopnosť exministra Jána Budaja, ktorý nevyvlastnil pozemky pod envirozáťažou. "Predošlé vedenie rezortu pod Budajom nezaplatilo načas poplatok za vyvlastnenie pozemkov, čím spôsobili odklad projektu sanácie. Súčasné vedenie envirorezortu uskutočňuje aktívne kroky na vyhodnotenie celkovej právnej a finančnej situácie ohľadom riešenia situácie s envirozáťažou vo Vrakuni," podotkol.         

Kúpna cena pozemkov, ktoré MŽP nakúpilo od spoločností JAN.SON a FISEBI, bola odvodená od znaleckého posudku. Ten v septembri minulého roka vypracovala Slovenská technická univerzita v Bratislave.         

Rozloha skládky, ktorá sa nachádza na rozhraní bratislavských mestských častí Vrakuňa a Ružinov, je približne 4,65 hektára. Je na nej zhruba 120.000 kubických metrov odpadu, ktorý tam vyvážali z chemických závodov v 60. až 80. rokoch minulého storočia. Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Kontaminačným mrakom je zasiahnutá Vrakuňa, Podunajské Biskupice a Ružinov. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.01.2017
MŽP: Tender na sanáciu skládky vo Vrakuni vypíšu tento mesiac
Verejné obstarávanie na sanáciu bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni vypíšu do konca tohto mesiaca. V rozhovore to potvrdil minister životného prostredia László Sólymos. Keďže sa nepodarilo zistiť vinníka skládky, zodpovednosť prevzal envirorezort.
viac
12.10.2017
Envirorezort predstavil výsledky odberov vody zo studní v bratislavskej Vrakuni
Štátny geologický ústav Dionýza Štúra (ŠGÚDŠ) dnes predstavil prvú fázu systému, ktorý monitoruje environmentálne záťaže, vrátane skládky vo Vrakuni. Systém umožňuje v aktuálnom čase kontrolovať a porovnávať údaje o znečistení podzemných vôd.
viac
11.11.2021
Projekt sanácie skládky vo Vrakuni je o čosi bližšie k realizácii
Projekt sanácie bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni je opäť bližšie k realizácii. Rozhodnutia o dočasnom obmedzení vlastníckeho práva nadobudli právoplatnosť vo všetkých siedmich prípadoch.
viac
11.01.2023
Termín začiatku sanačných prác na skládke vo Vrakuni nie je stále známy
Ani po takmer dvoch rokoch od nadobudnutia právoplatnosti stavebného povolenia pre projekt sanácie bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni nie je známe, kedy sa začne so samotnými sanačnými prácami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %