Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
25.08.2023 01:30

Na chodníkovú novelu reaguje mesto i projektom regulácie statickej dopravy


Ilustračná snímka.


Mesto Prievidza reaguje na chodníkovú novelu, ktorá od 1. októbra zakáže parkovanie na chodníkoch, zjednosmernením ulíc, projektom regulácie statickej dopravy i budovaním parkovacích miest. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.


"Na území mesta Prievidza evidujeme viaceré lokality - ulice, kde v súčasnosti parkujú vozidlá čiastočne aj na chodníkoch. Ide najmä o časti s individuálnou bytovou výstavbou a časti, kde nie je dostatočná šírka komunikácie pre jazdu vozidiel v oboch smeroch," popísala situáciu vedúca odboru výstavby mestského úradu Andrea Nikmonová.

Samospráva na základe schválenej legislatívy preverovala lokality, kde by bolo možné povoliť parkovanie na chodníkoch. Krajčiová podotkla, že pri parkovaní na chodníkoch však musia byť splnené, respektíve zohľadnené viaceré podmienky. "Na chodníku musí zostať voľný priestor minimálne 1,5 metra tak, aby nebol obmedzený voľný pohyb chodcov po chodníku, voľná šírka cesty musí byť minimálne tri metre pri jednosmernej a minimálne šesť metrov pri obojsmernej ceste," priblížila Krajčiová.

Chodník by mal mať tiež podľa nej vyhovujúci nájazd alebo obrubník, v blízkosti bytových domov je potrebné zohľadniť aj prístup záchranných zložiek. "Spomínané podmienky výrazne eliminujú možnosti vyznačenia parkovacích miest a to je aj dôvod, prečo mesto nedokáže parkovacie miesta na chodníkoch realizovať," podotkla hovorkyňa.

S cieľom zlepšenia dopravnej situácie mesto plánuje v najbližšej dobe pristúpiť k zjednosmerneniu Ulice energetikov a Ulice M. Gorkého. Zároveň majú Technické služby mesta Prievidza spracovaný Dopravný projekt regulácie statickej dopravy v mestskej časti Zapotôčky a Nové Mesto. "Úlohou regulácie je zamedzenie nelegálneho státia, zavedenie pravidiel, zmena dopravného režimu, ktoré upravia státie vozidiel s cieľom zlepšenia dopravnej situácie a zabezpečenia prístupu pre zásah bezpečnostných a záchranných zložiek," konkretizovala Krajčiová.

Situáciu o statickej doprave sa mesto snaží riešiť i budovaním nových parkovacích miest. V tomto roku vybudovalo nové miesta na Ulici V. Benedikta, do konca roka ešte plánuje zrealizovať rozšírenie plôch na Ulici J. Fándlyho. "Pripravujeme i podklady pre verejné obstarávanie na realizáciu spevnených plôch na Ulici M. Rázusa a na výber spracovateľa projektovej dokumentácie pre návrh spevnených plôch pre parkovanie osobných automobilov na Ulici E. M. Šoltésovej, Ulici B. Björnsona, ako i návrh zlepšenia dopravnej situácie a zvýšenia počtu parkovacích miest zmenou systému parkovania na Urbárskej ulici," doplnila primátorka Katarína Macháčková.

Informáciu o zmene legislatívy bude mesto od septembra aktívne komunikovať na svojich stránkach a sociálnych sieťach, deklarovala Krajčiová. "Mestská polícia vydá zároveň upozornenie pre vodičov. Od 1. októbra ich bude pri kontrolách prednostne upozorňovať na zmenu zákona o cestnej premávke v oblasti parkovania na chodníkoch, neskôr bude porušenie riešiť v zmysle oprávnení vyplývajúcich zo zákona o obecnej polícii a zákona o priestupkoch," dodala.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.03.2016
Obce a ich triedenie – predstavujeme vám mesto Prievidza
V našej novej rubrike ,,Obce a ich triedenie“ vám budeme predstavovať jednotlivé mestá a obce, ktorým nie je životné prostredie ľahostajné, a preto sa mu snažia pomôcť triedením odpadu.
viac
08.01.2019
K8 o chodníkovej novele, o hazarde, financovaní samosprávy a mestskej polícii
Primátori krajských miest pod vedením primátora Bratislavy Matúša Valla dnes v rámci Združenia K8 rokovali o viacerých spoločných témach a problémoch miest, pri ktorých je dôležité vytvoriť aj verejný tlak, aby sa účinnejšie riešili.
viac
17.08.2023
Chodníková novela znamená pre mesto zvýšenie finančných nákladov
Mesto Topoľčany sa priebežne pripravuje na zmeny vyplývajúce z tzv. chodníkovej novely, ktorá začne platiť od 1. októbra. Legislatívnou zmenou, pokiaľ by radnica neprijala žiadne opatrenia, by mesto prišlo o vyše 150 parkovacích miest, skonštatovala hovorkyňa mesta Lenka Savarová.
viac
28.08.2023
Chodníková novela sa dotkne najmä častí mesta s rodinnými domami
Takzvaná chodníková novela, ktorá vstúpi do platnosti začiatkom októbra, sa v Žiari nad Hronom najviac dotkne lokalít s individuálnou bytovou výstavbou (IBV). Uviedol to vedúci kancelárie primátora mesta Martin Baláž s tým, že na účinnosť zákona sa samospráva pripravovala s predstihom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %