Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
13.09.2021 12:55

Na Malom rínku pribudol ďalší stánok pre lokálnych výrobcov


Banská Štiavnica - námestie svätej Trojice. Snímka zdroj: Mapio.net


Na Malom rínku na Námestí sv. Trojice v Banskej Štiavnici pribudol v týchto dňoch ďalší multifunkčný stánok, v ktorom lokálni producenti, remeselníci a umelci prezentujú a predávajú svoje diela.


 Informoval o tom výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Štiavnica Igor Kuhn.

"V regióne Banská Štiavnica je podpora drobných remeselníkov a producentov pomerne dobre zavedená. Máme regionálnu značku kvality Hont, ktorá dohliada na kvalitu regionálnych výrobkov a použitých materiálov pri výrobe. Okrem toho tu fungujú dve organizácie zastrešujúce lokálnych malovýrobcov, ktorí majú v Banskej Štiavnici malú predajňu," priblížil situáciu Kuhn. "Rozhodli sme sa rastúci trend podporiť a už v roku 2017 sme v spolupráci s mestom Banská Štiavnica zriadili dva predajné stánky s koncepciou trhoviska, tzv. Malý rínok. Tie však nestačia pokrývať aktuálne potreby a dopyt. Preto vznikol už v poradí tretí predajný multifunkčný stánok, ktorý slúži aj ako oddychové miesto," doplnil.       

"Stánok je použiteľný aj v náročnom, nerovnom teréne a dobre skladovateľný. Obsadenosť stánkov od mája do septembra zabezpečuje OZ Umenie a remeslá Štiavnice na základe zmluvy s OOCR Región Štiavnica, ale sú otvorené všetkým, ktorí spĺňajú kritériá vlastnej výroby a štandardu spracovania," uviedla pre TASR projektová koordinátorka OOCR Región Štiavnica Zuzana Parajová. "Aktuálne máme zhruba desať remeselníkov, ktorí sa na stánku striedajú, priebežne však oslovujeme ďalších a vytvárame im priestor na podporu kreativity. Nájdete tu výrobky od včelára, keramiku z prírodných materiálov, šperky z recyklovaných plastov, šité hračky z ľanu, brúsené minerály a mnoho ďalších," dodala.

Projekt Malého rínku pripravila OOCR Región Štiavnica spolu s Rozvojovou agentúrou Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). BBSK projekt podporil cez Rozvojovú agentúru BBSK sumou takmer 2000 eur a OOCR Región Štiavnica prispel z vlastných zdrojov sumou 200 eur.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.02.2019
Nový vínny festival ponúkne možnosť porovnať vína z rôznych sopiek
V Banskej Štiavnici chystajú nový vínny festival s názvom Vulkán, ktorý ponúkne možnosť porovnať, ako chutia vína z rôznych sopiek. Vulkán je totiž festivalom vinárstiev z okolia štiavnického stratovulkánu a ich naturálnych aj reduktívnych vín. Uskutoční sa 8. a 9. marca.
viac
27.05.2019
Na Počúvadlianskom jazere vybudujú drevenú promenádu
Na Počúvadlianskom jazere pri Banskej Štiavnici vybudujú 352 metrov dlhú a 1,8 metra širokú promenádu. Lávka bude vyrobená z dubového dreva a bude mať tri móla, z ktorých bude možný prístup do vody.
viac
26.06.2019
Po meste bude jazdiť vyhliadkový vláčik
Pred rokmi vozil do Banskej Štiavnice ľudí a náklad legendárny parný vlak s názvom Štiavnická Anča. Vláčik už dávno doslúžil, ale turistov a obyvateľov Banskej Štiavnice bude počas letnej sezóny voziť turistický vláčik s rovnakým názvom.
viac
09.04.2022
B. Štiavnica: Vznikol projekt pre podporu pešej turistiky po meste
V Banskej Štiavnici vznikol projekt pre podporu pešej turistiky po meste. TASR o tom v piatok informovala Karolína Šramová, ktorá zastupuje komunikáciu projektu s médiami. Pripomenula, že budovanie pešej trasy s názvom Do skanzenu pešo spúšťa Slovenské banské múzeum.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %