Štvrtok 16.05.2024
Dnes má meniny 
Svetozár
°C
25.04.2023 08:25

Na Námestí slobody opäť postavia tradičný máj


Ilustračná snímka.


Tradičné stavanie mája na Námestí slobody v Prievidzi doplní i kultúrny program v podaní folkloristov. Máj tam vztýčia v piatok (28. 4.). Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.


"Mesiac máj sa spája s láskou, ale aj s novým začiatkom a zrodom nového života. Stromy, ktoré majú medzi rastlinami svoje zvláštne postavenie, symbolizovali mýtus boja jari so zimou či života so smrťou," priblížila riaditeľka Kultúrneho a spoločenského strediska v Prievidzi Dana Horná.

Slovenským zvykom už od stredoveku preto podľa nej bolo, že chlapci, ktorým sa páčilo nejaké dievča, stavali pred dom svojej vyvolenej strom ozdobený pestrofarebnými stuhami a papierikmi – máj. "Ale nešlo vždy iba o lásku a prejavenie náklonnosti, máje si ľudia pred svoje domy stavali aj ako ochranu pred zlými duchmi a chorobami," doplnila.

Program k tradičnému stavaniu mája sa začne o 16.00 h, predstavia sa v ňom Detský folklórny súbor Malý Vtáčnik, Folklórny súbor Vtáčnik a Folklórny súbor Senior Vtáčnik. Vztýčený vyzdobený strom bude tradíciu pripomínať celý mesiac.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.04.2023
Stavanie májov – stredoveká tradícia, ktorá trvá dodnes
Mesto Prievidza a Kultúrne a spoločenské stredisko v Prievidzi pripravili aj tento rok symbolické stavanie „májky“ na Námestí slobody v piatok, 28. apríla 2023.
viac
26.04.2023
Stavanie májov v okolí Trnavy budú sprevádzať ľudové zábavy a folkloristi
Tradičné stavanie májov pripravujú na nadchádzajúci víkend vo viacerých obciach trnavského regiónu.
viac
02.05.2023
Program podujatí v regióne ponúka v máji viac ako 140 akcií
Viac ako 140 akcií ponúkne v máji región Piešťany svojim návštevníkom. Informovala o tom výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Piešťany rezort Tatiana Nevolná.
viac
15.08.2023
Program Baníckeho jarmoku bude reflektovať na dvojicu výročí mesta
Program tohtoročného Baníckeho jarmoku v Prievidzi bude reflektovať na 910. výročie prvej písomnej zmienky i na 640 rokov od udelenia mestských práv.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %