Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
21.02.2023 11:40

Na podporu projektov komunít a obcí vyčlenil Trnavský kraj 1,3 milióna eur


Predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič. Snímka zdroj: (tasr).


Obce, mestá, miestne akčné skupiny, neziskové organizácie či poskytovatelia zdravotnej starostlivosti sa môžu začať uchádzať o finančnú podporu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).


V rámci štyroch dotačných výziev je vyčlenených 1,3 milióna eur, informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič. TTSK zároveň znížil mieru spolufinancovania žiadateľov, odsúhlasili to poslanci na februárovej schôdzi krajského zastupiteľstva.

"Vďaka nášmu zodpovednému hospodáreniu sme aj v období energetickej krízy a dvojcifernej inflácie vytvorili priestor na poskytovanie dotácií, čím chceme opäť prispieť k zlepšeniu kvality komunitného života a zveľadeniu bezprostredného okolia obyvateľov. Z celkového objemu je 450 000 eur určených pre organizácie a 150 000 eur pre obce na podporu aktivít v piatich oblastiach. Ďalšieho pol milióna eur rozdelíme medzi miestne akčné skupiny či občianske združenia, ktoré sa venujú regionálnemu rozvoju alebo pôsobia v oblasti cestovného ruchu," uviedol Viskupič s tým, že v kontexte náročnej hospodárskej situácie sa TTSK rozhodol znížiť mieru spolufinancovania u organizácií z 10 na 5 percent a v prípade obcí z 25 tiež na 5 percent.

Žiadosti o dotácie sa podávajú elektronicky. O pridelení bude krajské zastupiteľstvo rozhodovať na májovom zasadnutí. Obce a organizácie môžu požiadať o financie do 10. marca, pričom môžu podať po dve žiadosti v minimálnej výške 500 eur. Podporené budú verejnoprospešné aktivity v oblasti kultúry, športu, zdravotníctva, sociálnej starostlivosti a životného prostredia. Miestne akčné skupiny, oblastné organizácie cestovného ruchu, združenia právnických osôb, občianske združenia, neziskové organizácie a nadácie zriadené za účelom regionálneho rozvoja môžu žiadať o 3000 eur až 50 000 eur, a to až do 24. marca. Na podporu a rozvoj zdravotníctva je vyčlenených 200 000 eur. Cieľom motivačného programu pre všeobecných lekárov je zvýšiť kvalitu a dostupnosť poskytovania zdravotnej starostlivosti, ako aj prispieť k zabezpečeniu plynulej personálnej obmeny lekárov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.09.2020
Trnavský kraj poskytne finančnú Prvú pomoc kultúre
Všetkých deväť žiadateľov podporí Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v rámci výzvy pre profesionálne subjekty nezriaďovanej kultúry Prvá pomoc kultúre.
viac
22.10.2020
Výzva na podporu komplexného prístupu v MRK v PSK
Ministerstvo vnútra SR ako sprostredkovateľský orgán pre časť OPĽZ vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok zameranú na podporu komplexného prístupu v šiestich obciach s marginalizovanými rómskymi komunitami v Prešovskom kraji.
viac
15.01.2021
Obce a mestá môžu o dotácie požiadať aj cez portál DCOM
Trnavská župa premiérovo umožnila obciam a mestám požiadať o dotácie zo svojho rozpočtu aj prostredníctvom Dátového centra obcí a miest (DCOM). Majú na to čas do 5. februára 2021.
viac
18.03.2021
Do Centrálneho krízového fondu TTSK prispievajú obce 0,5 eura na obyvateľa
Centrálny krízový fond (CKF), ktorý od roku 2009 pomáha v mestách a obciach Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) kompenzovať straty spôsobené živelnými pohromami, prispel vlani sumou 88 500 eur 24 miestnym samosprávam na refundáciu nákladov súvisiacich s pandémiou ochorenia COVID-19.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %