Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
28.09.2020 09:00

Na slovensko-maďarskom pohraničí pribudne nový úsek cyklotrasy


Ilustračná snímka Teraz.sk


Na slovensko-maďarskom pohraničí v úseku Štúrovo – Kamenica nad Hronom – Chľaba- Ipolydamásd – Letkés pribudne v najbližších rokoch ďalší úsek medzinárodnej cyklistickej trasy EuroVelo 6.


Projekt bude spolufinancovaný Európskou úniou v rámci programu Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko. „Monitorovací výbor schválil Bike paradise, spoločný projekt obce Ipolydamásd, mesta Štúrovo a združenia Ister-Granum EGTC, ktorý je zameraný na vyznačenie a budovanie cyklistických trás a na zriaďovanie servisných bodov i oddychových zón,“ potvrdil primátor Štúrova Eugen Szabó.

Celkové náklady na rozvoj infraštruktúry predstavujú 1,95 milióna eur, z toho nenávratný finančný príspevok vo výške 1,7 milióna eur získali partneri projektu z cezhraničného programu Interreg. Na realizácii projektu sa spolupodieľajú aj príslušné ministerstvá Slovenska a Maďarska v celkovej hodnote takmer 170.000 eur, finančná spoluúčasť partnerov projektu predstavuje celkovú sumu 85.000 eur.       

V rámci projektu sa uskutoční finálna úprava asfaltového povrchu koruny hrádze Dunaja pri Štúrove, od prístavu bývalej kompy po rieku Hron, a vybudovanie novej spevnenej cyklistickej cesty na pravostrannej a ľavostrannej korune hrádze rieky Hron pri obci Kamenica nad Hronom. Na úseku Kamenica nad Hronom - Chľaba bude cyklistická cesta značená po existujúcich komunikáciách s nízkou intenzitou premávky. V obci Chľaba sa vytvorí nová spevnená trasa vedúca k cestnému mostu nad riekou Ipeľ, ktorý bude postavený v blízkej budúcnosti. Na maďarskej strane medzi obcami Ipolydamásd a Letkés bude vybudovaná spevnená cyklocesta v dĺžke takmer 10 kilometrov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.10.2017
Začala sa výstavba cyklotrasy v Strážkach, v pláne je aj bike park
Mesto Spišská Belá začalo v týchto dňoch s výstavbou cyklotrasy do Kežmarku v mestskej časti Strážky. Ide o úsek dlhý niečo cez dva kilometre a vedie od štrkoviska v Strážkach cez kaštieľ Strážky, až po začiatok panelového chodníka na začiatku Strážok v smere na Spišskú Belú.
viac
13.11.2018
Vo Fiľakove by mohol pribudnúť nový cyklochodník
Samospráva Fiľakova chce vystavať nový cyklochodník. Ten by mal spojiť železničnú stanicu s priemyselnou zónou. Na tento účel mesto žiada z akčného plánu regionálny príspevok vo výške 175-tisíc eur.
viac
18.02.2019
Záhorie s Moravou spojí nová cyklotrasa, mala by mať dĺžku 47 kilometrov
V uplynulom týždni sa uskutočnilo stretnutie zástupcov Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), samospráv regiónu Záhorie a spracovateľov štúdie uskutočniteľnosti Moravskej cyklotrasy. Informovala o tom vedúca oddelenia regionálneho rozvoja a dotačnej politiky Mestského úradu (MsÚ) v Holíči Katarína
viac
28.04.2021
Župa vybudovala cyklotrasu medzi kompou Kyselica a obcou Báč
V utorok 27. apríla 2021 sa uskutočnila záverečná konferencia projektu „SacraVelo – Sieť cezhraničných pútnických cyklotrás v okolí Dunaja“, ktorý bol realizovaný v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko a spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.77 %