Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
23.03.2024 11:45

Na Slovensku máme stále 470 obcí bez verejného vodovodu


Ilustračná snímka FB


Združenie miest a obcí Slovenska pri príležitosti dnešného Svetového dňa vody upozorňuje, že z celkového počtu 2890 obcí na Slovensku je stále 470 obcí (16,7%) bez verejného vodovodu a prístup k zdravej a bezpečnej vode nemá 10,55% obyvateľov Slovenska.


Počet obyvateľov bez prístupu k bezpečnej a nezávadnej vode je viac ako pol milióna. Vo vyjadrení podľa veľkostnej kategórie obce znamená, ako keby prístup k pitnej a zdravej vode nemali obyvatelia miest Bratislavy a Prešova.

Podľa posledných dostupných údajov o vodnej infraštruktúre  k 31. 12. 2018 bolo na Slovensku evidovaných 2 890 obcí, z nich v 2 420 bol vybudovaný aspoň v časti obce verejný vodovod, čo predstavuje 83,7 %. Na Slovensku bol k 31. 12. 2018 rozostavaný verejný vodovod v cca 159 obciach. Napriek tomu, že v rokoch 2013 – 2018 pribudlo na Slovensku 71 obcí s verejným vodovodom, ešte stále je 470 obcí, t. j. 16,3 % z celkového počtu obcí bez verejného vodovodu. Obyvatelia sú zatiaľ zásobovaní pitnou vodou z individuálnych domových studní. 

Pri tejto príležitosti, preto kladieme dôraz a potrebu na systémovú a plánovanú podporu dobudovania prístupu obyvateľov všetkých miest a obcí k zdravej a bezpečnej vode, ako i k infraštruktúre odvádzania a čistenia odpadovej vody z domácností pre všetkých obyvateľov miest a obcí, vrátane obyvateľov malých obcí, vidieckych oblastí a marginalizovaných skupín. Mestá a obce považujú za nevyhnutnú aj  investície do rekonštrukcie a renovácie vodovodnej a odpadovej infraštruktúry, ktorá v mnohých samosprávach nadsluhuje a spôsobuje aj environmentálne škody a škody na zdraví obyvateľov.

Je potrebné aktivizovať plán rozvoja verejných vodovodov a verejných kanalizácií 2021-2027 pre územie Slovenska ruka v ruke so zdrojmi financovania z Programu Slovensku 2021-2027, Environmentálneho fondu, Plánu obnovy a odolnosti SR a iných dostupných zdrojov, i vlastných. To je zárukou postupného a garantovaného dobudovania základnej verejnej službe pre našich obyvateľov.

Voda je viac ako základná služba a je súčasťou dôstojnosti našich miest a obcí. Musíme ju chrániť a zveľaďovať aj prostredníctvom podpory vlastných miestnych iniciatív, ktoré naprieč Slovenskom podporujeme.      

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.01.2017
Chýbajúci vodovod v Suchodolskej doline by mal zabezpečiť projekt vodárov
Dlhodobý nedostatok a prívod vody do obcí v rámci takzvanej Suchodolskej doliny v okrese Bánovce nad Bebravou by mohol vyriešiť projekt, ktorý pripravuje Západoslovenská vodárenská spoločnosť (ZSVS).
viac
14.06.2021
Estónske mesto Otepää hľadá partnerskú obec na Slovensku
Malé estónske mesto Otepää so sedemtisícovým počtom obyvateľov je najznámejšie centrum zimných športov v Pobaltí a zimné hlavné mesto Estónska. Mesto ma seriózny záujem o nadviazanie a rozvíjanie partnerských aktivít so slovenským mestom alebo obcou.
viac
07.09.2023
Na nelegálnu migráciu musí štát reagovať pripravenosťou
Dôsledky na nepripravenosť štátu na nelegálnu migráciu nemôžu znášať mestá a obce, čoho sme svedkami v súčasnosti, ale aj predchádzajúceho obdobia prílivu utečencov z Ukrajiny.
viac
23.11.2023
Jozef Božik rokoval s predsedom Konferencie biskupov Slovenska Bernardom Boberom
S predsedom Konferencie biskupov Slovenska Bernardom Boberom, s rektorom Katolíckej univerzity v Ružomberku Jaroslavom Demkom a s kvestorom Katolíckej univerzity Jánom Kamoďom rokoval predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %