Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
14.06.2021 12:35

Estónske mesto Otepää hľadá partnerskú obec na Slovensku


Mesto Otepää. Snímka zdroj: (visitestonia.com).


Malé estónske mesto Otepää so sedemtisícovým počtom obyvateľov je najznámejšie centrum zimných športov v Pobaltí a zimné hlavné mesto Estónska. Mesto ma seriózny záujem o nadviazanie a rozvíjanie partnerských aktivít so slovenským mestom alebo obcou.


Otepää je malé mesto v kopcoch na juhu Estónska s počtom obyvateľov 7000 a rozprestiera sa na rozlohe 520,21 km². Mesto je najznámejším centrom zimných športov v Pobaltí a zimné hlavné mesto Estónska. Otepää po estónsky znamená „medvedia hlava". Svoj názov si odvodzuje z tvaru hradu na kopci, ktorý pripomína hlavu medveďa. Práve tu v roku 1224 biskup Hermann začal budovať prvý známy tehlový hrad v Estónsku pod názvom Kamenná pevnosť.

V zime je Otepää rajom pre lyžiarov a jazdcov na snowmobile. V meste sa nachádzajú slalomové svahy s výťahmi a veľa bežkárskych tratí.

Tehvandi Centre je uznávaný celoročný športový areál  pre mnohých vrcholových športovcov. V Otepää a jej okolí žijú a trénujú estónski olympionici ako sú Jaak Mae, Andrus Veerpalu a Kristiina Šmigun.

V krásnej prírode v okolí Otepää sa nachádzajú turistické chodníky, popritom je možné vyskúšať aj parnú saunu s kúpaním sa v ľadovej vode v priľahlom jazere.

Každý rok v lete sa v meste organizuje „Suverull" – letná súťaž najlepších lyžiarov sveta. V zime  sa koná v meste Svetový pohár  v behu na lyžiach a súťaž v ľadovom love rýb „Zlatá rybka" .

Otepää je ideálne miesto na športovanie, turistiku, plávanie, rybačku, lyžovanie, korčuľovanie a snowboardovanie. Perfektné miesto na letnú dovolenku pre rodiny a mladých ľudí, ktorí majú záujme o aktívnu dovolenku. 

Propagačné video o meste je TU 

Oficiálna stránka mesta Otepää

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.03.2020
ZMOS pozná postoje samospráv k obecným lesom
Združenie miest a obcí Slovenska pozná postoje starostov a primátorov k problematike obecných lesov. Poznáme prístup k správe a prenájmu, spôsob obhospodarovania lesov, ale aj ich prínos pre komunál.
viac
06.05.2020
Rozpočet je nástroj riadenia miest a obcí
Združenie miest a obcí Slovenska sa v nedávnom prieskume sústredilo na vnímanie rozpočtov komunálu. Z prieskumu okrem iného vyplýva, že rozpočet mesta či obce nie je iba základný ekonomický zákon každej samosprávy. Pre veľkú skupinu starostov a primátorov predstavuje aj nástroj finančného riadenia.
viac
09.06.2020
Ochrana komunálneho majetku v centre pozornosti
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje s podujatiami v regiónoch. Aktuálne pre primátorov, starostov, aj odborných zamestnancov samospráv organizujeme workshopy zamerané na tému majetkových prevodov v rámci režimu - prípady hodné osobitného zreteľa.
viac
13.07.2020
Financovanie školstva závisí od ekonomiky
Kancelária ZMOS v súvislosti s požiadavkami časti súkromných zriaďovateľov škôl na ich financovanie z rozpočtov samospráv v aktuálnom období zdôrazňuje, že dotácia pre týchto zriaďovateľov je rovnako ako celé financovanie originálnych kompetencií v školstve závislé od vývoja ekonomiky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %