Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
14.09.2023 03:05

Nocľaháreň Gréckokatolíckej charity v Prešove má nové priestory


Nocľaháreň Gréckokatolíckej charity má nové priestory. ZDROJ: Gréckokatolícka charita Prešov


V areáli sociálnych služieb krízovej intervencie v Prešove v stredu slávnostne odovzdali do užívania nové priestory nocľahárne. Zariadenie bude niesť aj nový názov - Dom sv. Jána Milostivého.


Pre TASR to uviedla manažérka práce s verejnosťou Gréckokatolíckej charity Prešov (GCHP) Veronika Futejová s tým, že výstavbu sa podarilo zrealizovať vďaka finančnej podpore nadácie Prešovského samosprávneho kraja pre podporu rodiny a tiež mesta Prešov.         

"V areáli na ulici Pod táborom tak od januára budú môcť naši klienti využívať služby nocľahárne v nových dôstojných podmienkach," uviedla Futejová. Kapacita zariadenia sa z pôvodných 22 zvýšila na 32 ľudí. Náklady na výstavbu sú vo výške viac ako 122.000 eur, pričom krajská dotácia je na úrovni 50.000 eur a mesto Prešov prispelo sumou 35.000 eur. Zvyšok dofinancovala GCHP zo svojich zdrojov.         

V areáli poskytujú ambulantné, terénne a pobytové sociálne služby pre ľudí bez domova. Vďaka službám nocľahárne môžu ľudia v ťažkej životnej situácii a bez prístrešia jednorazovo prenocovať alebo dočasne bývať. Cieľom je zlepšiť kvalitu ich života. Prijímateľom sa snažia uľahčiť kontakt so sociálnym prostredím a podporiť ich začlenenie do spoločnosti a tiež rozvíjať ich pracovné zručnosti. Činnosť pobytových služieb je vzájomne prepojená aj s ambulantnými a terénnymi službami.        

"V posledných rokoch sme zaznamenali stúpajúci trend počtu ľudí bez domova, aj pre nás je toto zvýšenie kapacity prínosné," skonštatovala Futejová. Nocľaháreň bola doposiaľ súčasťou jedného objektu spolu s útulkom.        

Riaditeľ Gréckokatolíckej charity Prešov Peter Valiček počas otvorenia povedal, že v prepojení na Nízkoprahové denné centrum (NDC) Prešov tak 24-hodinovú starostlivosť o ľudí na ulici posunú o stupeň vyššie. "Vytvoríme im podmienky na uspokojenie základných potrieb, ako strecha nad hlavou, teplé jedlo, osobná hygiena, ošatenie a, samozrejme, blízkosť človeka," zdôraznil Valiček. V ďalšom období sa pokúsia zrekonštruovať hygienické zariadenie v spoločnom objekte, vchod pre útulok, ktorý je súčasťou areálu, a dobudovať oplotenie či postaviť besiedku.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.10.2020
Štyri verejné priestory v mestskej časti Bratislava-Staré Mesto dostanú meno
Štyri staromestské verejné priestory, ktoré boli doteraz bezmenné, budú mať svoje mená.
viac
08.12.2020
Na Budulovskej ceste pribudnú priestory MŠ
Rozšírením kapacít o Materskú školu (MŠ) na Budulovskej ceste má v Moldave nad Bodvou pribudnúť ďalších 60 miest pre predškolákov.
viac
13.12.2021
Nové Mesto hľadá vhodné priestory či pozemky pre novú škôlku
Bratislavské Nové Mesto hľadá nové priestory či pozemky pre novú materskú školu. Najpálčivejší problém s kapacitami má mestská časť najmä na Kramároch a Kolibe, kde má v súčasnosti zriadené tri škôlky.
viac
10.01.2023
Vozový park dopravného podniku rozšíria o šesť nových trolejbusov
Vozový park Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP) sa rozšíri o šesť nových parciálnych trolejbusov. Ide o 18 metrov dlhé plne nízkopodlažné vozidlá vybavené trakčnými batériami, ktoré umožňujú jazdu aj mimo trolejového vedenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %