Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
14.09.2018 08:42

Nový projekt má umožniť ŤZP občanom nájsť parkovanie cez mobil


Ilustračná snímka.


Hoci majú osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) k dispozícii vyhradené parkovacie miesta, nájsť ich nie je vždy jednoduché. Tieto problémy však môžu byť podľa DataCentra elektronizácie územnej samosprávy Slovenska (DEUS) onedlho minulosťou.


Zdravotne postihnutému občanovi, prípadne jeho sprievodcovi, postačí vytiahnuť z vrecka mobil a nechať sa navigovať na najbližšie voľné miesto, informovalo.      

"Málokomu by sa chcelo inštalovať do mobilu množstvo rôznych aplikácií podľa mesta či obce, ktoré potrebuje navštíviť. Preto je oveľa lepšie, ak jedna aplikácia obsluhuje všetky parkovacie miesta pre osoby s ŤZP vo viacerých obciach a mestách. Navyše, prevádzka vlastnej aplikácie by bola pre mnohé mestá ekonomicky príliš náročná," povedal Adrián Belánik, výkonný riaditeľ DEUS. Aby bolo nové riešenie pohodlné a efektívne, musí byť podľa neho riešené centrálne a zahŕňať parkovacie miesta čo najväčšieho počtu miest a obcí.      

Záujem o zapojenie sa do projektu potvrdilo viac ako 50 miest, vrátane tých veľkých v kategórii nad 80 000 obyvateľov. Celkovo by sa ich mohlo zapojiť približne 150.       

"Podnetné nápady a návrhy na vylepšenia máme aj od zástupcov Organizácie muskulárnych dystrofikov, Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska, Komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím, Slovenského zväzu telesne postihnutých a ďalších," vysvetlil Milan Muška zo Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).      

DEUS plánuje na parkoviskách nainštalovať 5500 senzorov, ktoré budú sledovať, či sú parkovacie miesta obsadené, alebo nie. Súčasťou parkovacieho preukazu pre osoby s ŤZP by sa mali stať tokeny – aktívne identifikačné prvky v podobe plastikových kariet, priblížilo DEUS. Navrhované riešenie bude najprv otestované v rámci pilotného projektu v troch vybraných mestách.      

"Jednoznačne vítame tento projekt," uviedol Tibor Köböl, podpredseda Národnej rady občanov so zdravotným postihnutím v SR. "Naše združenie zastupuje viac ako 20.000 ľudí so zdravotným postihnutím a tento projekt má výborný predpoklad riešiť aspoň jeden z problémov zdravotne postihnutých. Deň čo deň sme nútení hľadať vyhradené parkovacie miesta a strácame pritom veľa času, ako aj peňazí, pričom osoby so zdravotným postihnutím zväčša patria do nízkopríjmovej skupiny občanov."      

"Teším sa tomuto projektu a aj tomu, že sme mali možnosť byť pri jeho príprave," povedala komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská. "Evidujeme podnety, ktoré poukazujú na to, že ľudia, ktorí sú držiteľmi parkovacích preukazov, nemajú kde parkovať. Vidím veľký prínos tohto celého systému, okrem možnosti nájsť jednoduchšie parkovacie miesto aj v tom, že zmapuje, či tie 4% určené ako parkovacie miesta pre osoby s ŤZP sú v dostatočnom počte," doplnila.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.05.2016
V Margecanoch sa na výročnom zasadaní zišli členovia ZMO Hnileckého regiónu
Za Košický samosprávny kraj sa na rokovaní, ktoré sa konalo v Margecanoch 3. marca, zúčastnili aj zástupcovia Úradu Košického samosprávneho kraja - Ladislav Olexa a Marek Mitterpák. Združenie miest a obcí Slovenska na zasadaní zastupoval výkonný podpredseda Milan Muška.
viac
09.06.2020
Povinnosť v oblasti kyberbezpečnosti sa presúva na správcu systému
Združenie miest a obcí Slovenska bolo v súvislosti s kybernetickou bezpečnosťou informované o tom, že Informačný systém Dátové centrum obcí a miest je zaradený do zoznamu základných služieb a DEUS do registrov poskytovateľov základných služieb.
viac
04.10.2021
Návštevníci Petržalky môžu parkovať počas dňa a cez víkendy zadarmo
Návštevníci bratislavskej Petržalky môžu počas dňa a cez víkendy parkovať na modro značených parkovacích miestach s povolením miestneho úradu a v určitom čase zadarmo. V noci však už na modro značených miestach nezaparkujú vôbec.
viac
14.02.2024
Komisárka - Štát by mal viac podporovať zamestnávanie ZŤP ľudí
Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím (ÚKOZP) vníma ako dlhodobý problém zamestnanosť ľudí so zdravotným postihnutím.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %