Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
18.09.2023 09:05

NP Poloniny vyzýva na konzultácie k projektu o valašskej kultúre


Snímka zdroj: horehronie.sk


Správa Národného parku Poloniny vyzýva na konzultácie k projektu Na trase valašskej kultúry - zachovanie a popularizácia karpatského dedičstva.


Ako informuje na sociálnej sieti, cieľom pripravovaného projektu je rozvoj integrovaného turistického produktu súvisiaceho s valašskou kultúrou v poľskej a slovenskej časti Karpát. Jeho rozpočet odhadujú približne na štyri milióny eur.         

Projekt v rámci programu cezhraničnej spolupráce Interreg Poľsko - Slovensko 2021-2027 pripravuje Správa NP Poloniny v spolupráci so Združením Pro Carpathia. "Kľúčové úlohy predstavujú rozvoj infraštruktúry Trasa valašskej kultúry, známa a neznáma kultúra Karpát, karpatské zvyky a tradície, a zapojenie miestnej komunity do procesu správy kultúrneho dedičstva - realizácia nového európskeho Bauhausu," uvádza.         

Počíta sa tak napríklad s vytvorením kočovnej chaty v Poloninách, realizáciou objektu pôvodnej valchy, sochy mýtickej postavy patróna Polonín či organizovaním rôznych podujatí. Projekt má byť realizovaný od septembra budúceho roka do konca augusta 2026.         

Zapojiť sa do konzultácie k projektu možno do 26. septembra tohto roka. "Budeme vďační za akékoľvek pripomienky, návrhy, ktoré nám pomôžu pripraviť lepší projekt zodpovedajúci potrebám obyvateľov poľsko-slovenského pohraničia a návštevníkov tejto oblasti," dodáva s tým, že ich zaujíma hlavne spätná väzba na realizáciu mäkkých aktivít na popularizáciu myšlienky trasy a valašského dedičstva, miesta osobitnej hodnoty/záujmu súvisiaceho s valašským dedičstvom, ktoré by mali byť zahrnuté do projektu, ako aj rozpoznávanie trasy.         

Bližšie informácie vrátane kontaktov na zasielanie návrhov sú zverejnené na webovej stránke NP Poloniny.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.10.2016
Poloninské lúky po desiatkach rokov opäť pokosili
Horské lúky v Národnom parku (NP) Poloniny v Sninskom okrese po desiatkach rokov opäť pokosili a upravili, čím prispeli k ochrane vzácnych druhov rastlín.
viac
10.02.2017
Košice vyčlenili viac financií na rozvoj kultúry
V grantovej výzve na podporu rozvoja kultúry pre rok 2017 pripravilo mesto Košice vyššiu čiastku ako po minulé roky – celkovo 250 000 eur.
viac
01.12.2017
Grantová výzva na podporu kultúry v Košiciach na rok 2018 je otvorená
Od stredy 29. novembra môžu kultúrne organizácie, kultúrni operátori a individuálni žiadatelia predkladať žiadosti v grantovej výzve na podporu rozvoja kultúry pre rok 2018. Uzávierka predkladania žiadostí je stanovená na 8. január 2018.
viac
29.05.2020
Informácia o plánovaných výzvach Grantov EHP a Nórska
Úrad vlády SR v rámci Grantov EHP 2014-2021 a ako správca programu Kultúra zverejnil informáciu o plánovanom vyhlásení Otvorenej výzvy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %