Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
16.09.2023 10:00

Občania môžu pripomienkovať Návrh VZN o pravidlách participácie v meste Prešov


Ilustračná snímka (presov.sk)


Mesto Prešov informuje občanov, že do 22. septembra 2023 môžu predkladať svoje pripomienky k zverejnenému materiálu - Návrhu VZN o pravidlách participácie v meste Prešov.


Predkladaný materiál „Návrh VZN mesta Prešov č. ./2023 o pravidlách participácie v meste Prešov“ vznikol na základe schváleného uznesenia MsZ č. 17/2022 zo dňa 28.11.2022, ktorým Mestské zastupiteľstvo mesta Prešov prerokovalo petíciu PET-9-2022 “za zavedenie participatívneho rozpočtu v meste Prešov od roku 2023“, vyhovelo petícii a poverilo primátora mesta Prešov, aby zabezpečil realizáciu všetkých úkonov súvisiacich so zavedením participatívneho rozpočtu od roku 2023.

Participatívny rozpočet je nástroj na podporu všeobecne prospešných služieb vytvorením priestoru pre realizáciu projektov obyvateľov – jednotlivcov i skupín s trvalým pobytom v meste Prešov. Ide o podporu jedinečných projektov s podielom vlastnej práce a tvorivosti obyvateľov mesta.

Prostredníctvom participatívneho rozpočtu možno skvalitniť a zlepšiť život obyvateľov mesta a vytvoriť podmienky pre všestranný rozvoj územia a potrieb obyvateľov v rôznych oblastiach života mesta. Taktiež je možné prehĺbiť priamu miestnu demokraciu (občania môžu rozhodovať o využití časti rozpočtu mesta), ale aj zvýšiť účasť obyvateľov mesta na verejných rozhodnutiach samosprávy a priblížiť jej fungovanie širokej verejnosti. V neposlednom rade ide o možnosť vytvoriť priestor pre aktivity a záujmy obyvateľov zameraných na zlepšenie života v meste.

Svoje pripomienky k zverejnenému materiálu môžu občania predkladať do 22. septembra 2023 - v písomnej forme, elektronicky na e-mailovú adresu radko.lapos@presov.sk alebo ústne do zápisnice na Mestskom úrade v Prešove u predkladateľa návrhu.

Celý návrh VZN je zverejnený pod týmto článkom a na Úradnej tabuli mesta Prešov.

Autor: (ts-mesto Prešov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.12.2019
Staré Mesto vnáša do systému prideľovania dotácií jasnejšie pravidlá
Bratislavské Staré Mesto by malo vniesť do systému prideľovania dotácií z rozpočtu mestskej časti transparentné a jasnejšie pravidlá. Vyplýva to zo všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré schválili miestni poslanci.
viac
08.04.2020
Nové Mesto odkladá spustenie pilotnej parkovacej rezidentskej zóny
Bratislavské Nové Mesto odkladá pre situáciu okolo nového koronavírusu spustenie pilotného rezidentského parkovania v okolí Tehelného pola.
viac
13.10.2020
Poskytovanie dotácií z rozpočtu má od 15. októbra nové pravidlá
Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) poslanci schválili nový návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o poskytovaní dotácií z rozpočtu mesta Banská Bystrica, ktoré má nadobudnúť účinnosť 15. októbra.
viac
20.05.2021
Záujem o otvorené vládnutie a veci verejné medzi občanmi rastie
Mesto Banská Bystrica sa ešte v minulom roku zapojilo do programu Partnerstva pre otvorené vládnutie (Open Government Partnership Local, tzv. OGP Local 2020) spolu s organizáciami – Interaktívnou školou urbanizmu a územného plánovania a organizáciou Dialogue Centre.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %