Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
29.01.2020 07:50

Obce na Záhorí sa môžu hlásiť o podporu na ekologický boj proti komárom


Ilustračná snímka (BSK)


Takmer 30 tisíc môžu žiadať obce na Záhorí na ekologický boj s komármi. Požiadať o to môžu ešte do konca januára prostredníctvom Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy. Program Regulácia komárej populácie dovoľuje obciam žiadať o 4 000 eur pri 15% spolufinancovaní.


„V rámci ekologických opatrení župa už v minulom roku pristúpila k biologickej regulácii komárov. Nie sme zástancami chemických postrekov, ktoré ničia nielen živé komáre, ale všetku prírodu naokolo. Preto sme vypracovali Monitoring potenciálnych liahnísk komárov a biologická látka Bti je aplikovaná priamo v rizikových lokalitách a priamo na larvy. Keďže boj s komármi nie je v kompetencii župy, no starostovia sú na našu pomoc zvyknutí, dali sme im tento rok možnosť uchádzať sa o dotácie, ktoré im tento boj s komármi uľahčia,“ zhrnul predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Do piatkovej polnoci je otvorená výzva na podporu životného prostredia a rozvoja vidieka na rok 2020 Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy. Obce Vysoká pri Morave, Zohor, Záhorská Ves, Suchohrad, Gajary, Veľké Leváre a Malé Leváre sa môžu uchádzať dovedna o 28 000 eur (4 000 eur pre každú obec) na aplikáciu biologického prípravku pre reguláciu počtu komárov. Miera spolufinancovania obcí je 15% a tieto prostriedky môžu byť použité len na náklady spojené s aplikáciou biologickej látky.

Obce sa môžu uchádzať o dotáciu na stránke www.brds.sk.

Autor: (ts-BSK-Lucia Forman)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2016
Kraj podporí 24 projektov miest a obcí
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) finančne podporí 24 projektov miest a obcí v bratislavskom regióne a jednej bratislavskej časti v celkovej výške 100 000 eur.
viac
09.01.2019
BSK: Športové zväzy môžu žiadať o podporu
Žiadatelia môžu predkladať svoje projekty do 18. januára 2019.
viac
11.06.2019
Aj obyvateľov Záhoria i Bratislavy trápia komáre, žiadajú kraj situáciu riešiť
Obyvateľov obcí v povodí Moravy na Záhorí, ale i mestských častí Bratislavy trápia komáre. Verejnosť, ale i starostovia žiadajú o zásah, súčasnú situáciu opisujú ako kalamitný stav. O situácii v utorok rokovali s predstaviteľmi Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).
viac
27.06.2020
BSK začal s ekologickým bojom proti komárom popri Morave
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) začal v piatok s ekologickým bojom proti komárom. Biologický prípravok aplikuje po celej dĺžke hrádze pri rieke Morava, od katastra obce Veľké Leváre až po kataster obce Vysoká pri Morave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %