Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
09.11.2016 09:20

Obec chce obnoviť dve vzácne, storočné zvoničky


Zvonička na starom cintoríne v časti Dolná Huta. Snímka zdroj: (tasr, autor: Jozef POLIAK).


Dve zo štyroch historických zvoničiek chce zrekonštruovať obec Vígľašská Huta Kalinka v okrese Detva. O poskytnutie nenávratného príspevku vo výške 5000 eur na ich obnovu požiadala Slovenskú agentúru životného prostredia.


"Jedna zo zvoničiek sa nachádza vysoko nad obcou, v osade U Mišurov. Postaviť ju dal jeden z tamojších obyvateľov, keď sa vrátil z frontu prvej svetovej vojny," povedal starosta Jozef Tuček.      

Na stavbe z kameňa by sa mala vymeniť deravá strecha a obnoviť chcú aj pôvodný krov. Obec by chcela tiež upraviť jej okolie a to tak, aby tam našli miesto na oddych turisti, ktorí prechádzajú pohorím Javoria.      

Druhá zvonička sa nachádza v časti Dolná Huta a je súčasťou starého cintorína. Podľa starostu má tiež zhruba sto rokov a celá je ešte v pôvodnom stave, aj keď sa už na nej výrazne podpísal zub času.      

Aj ďalšie dve zvoničky nachádzajúce sa v obci sú staršieho dáta. Jedna je pri dome smútku a ďalšia v osade Povaľačovci. "Táto sa dokonca objavuje na záberoch televízneho filmu Nepokojná láska, ktorého exteriéry sa v 70. rokoch uplynulého storočia natáčali v našej obci," pripomenul starosta.      

Vígľašská Huta dostala pomenovanie podľa sklárskych hút, z ktorých prvá vznikla už v roku 1654 pod názvom Viglo Guta a patrila Vígľašskému panstvu. V blízkosti hút vznikli koncom 18. storočia štyri obce – Vígľašská Huta, Kalinka, Klokoč a Stožok. K spojeniu obcí Kalinka a Vígľašská Huta došlo v roku 1926. Ešte pred tým, v prvej polovici 19. storočia tam objavili významné ložiská síry a mangánu, ktoré sa aj niekoľko rokov ťažili.      

V čase najväčšieho rozmachu, okolo roku 1937, mala obec viac ako 1700 obyvateľov, tri školy, bola administratívnym a správnym centrom pre okolité obce. Po druhej svetovej vojne jej význam postupne klesal, veľa obyvateľov sa odsťahovalo do okolitých miest a obcí. Dnes má už len 338 obyvateľov.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.09.2017
Mesto investuje do rekonštrukcií štadiónov približne 160 000 eur
Mesto Dolný Kubín investuje tento rok do rekonštrukcií zimného a letného štadióna približne 160 000 eur, vrátane finančnej podpory 70 000 eur od Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH).
viac
14.12.2017
Desiatky mimovládnych organizácií požiadali o príspevok na envirovýchovu
Desiatky mimovládnych organizácií požiadali o príspevok na envirovýchovu zo Zeleného vzdelávacieho fondu. Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) od októbra 2017 prijímalo žiadosti o podporu projektov zameraných na environmentálnu výchovu, vzdelávanie a osvetu.
viac
28.11.2019
Vígľašská Huta-Kalinka vynovila materskú školu, chodia tam aj deti z okolia
Vynovená materská škola (MŠ) slúži už tento rok takmer trom desiatkam detí v obci Vígľašská Huta-Kalinka v okrese Detva. Miestna samospráva získala na jej obnovu takmer 100.000 eur z eurofondov prostredníctvom Programu rozvoja vidieka SR.
viac
25.10.2023
SAŽP mapuje záujem majiteľov o príspevok na rekonštrukciu z programu Obnov dom
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) mapuje záujem majiteľov rodinných domov o príspevok na rekonštrukciu z programu Obnov dom. Chce zistiť pripravenosť majiteľov, či majú k dispozícií potrebné dokumenty ako energetický certifikát a projektové energetické hodnotenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %