Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
25.02.2022 11:40

Obec Píla prestavuje bývalú školu na zariadenie sociálnych služieb


Na snímke je budova bývalej základnej školy, z ktorej vznikne zariadenie pre seniorov. Snímka zdroj: (tasr).


V malej obci Píla v okrese Žarnovica, prestavujú bývalú základnú školu na zariadenie sociálnych služieb. Stavba je financovaná Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a spolufinancovaná je aj samotnou obcou.


"K projektu sme pristúpili najmä preto, že v obci nám ostala nevyužitá budova základnej školy, ktorá bola zrušená v roku 2008 a začala chátrať," povedal starosta Eugen Čižmárik.

"Hľadali sme možnosti jej využitia a táto forma sa nám zdala najvhodnejšia. Keď vyšla adekvátna výzva, tak sme sa ju pokúsili zachrániť a využiť ju tak opäť pre verejnosť," doplnil.

V súčasnosti je rekonštrukcia v plnom prúde. Ukončenie prestavby sa predpokladá na konci tohto roku. Zariadenie penziónového typu ubytovania s kapacitou 12 miest, by malo slúžiť seniorom z obce a regiónu.

V Píle dnes žije približne 140 ľudí. Pôvodnými obyvateľmi boli Nemci. Ešte na konci 2. svetovej vojny mala dedina okolo 1500 obyvateľov, z čoho vyše 90 percent tvorili občania nemeckej národnosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.01.2018
Starosta Anton Emrich vidí možnú spoluprácu so župou pri senioroch
Ústretovejšiu spoluprácu pri zariadeniach pre dôchodcov očakáva starosta obce Moravský Svätý Ján Anton Emrich od nového vedenia Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), s ktorým absolvoval prvý kontakt.
viac
04.10.2018
Samospráva plánuje zriadiť domov sociálnych služieb
Vybudovanie domova sociálnych služieb (DSS) je jedným z hlavných zámerov samosprávy obce Tuhár v okrese Lučenec do budúcnosti. Podľa slov starostu Petra Čemana je to síce na dedinu so zhruba 360 obyvateľmi relatívne odvážny projekt, v prípade úspechu však bude mať význam aj pre okolie.
viac
09.03.2020
Z nevyužívanej budovy bývalej školy spravia zariadenie pre seniorov
V obci Píla v okrese Žarnovica sa rozhodli nájsť nové využitie pre nevyužívanú budovu bývalej základnej školy. Vďaka dotácii z objektu spravia zariadenie sociálnych služieb pre seniorov.
viac
01.06.2022
Vranovský Domov sociálnych služieb má novú prístavbu
Objekt Domova sociálnych služieb (DSS) vo Vranove nad Topľou sa rozšíril o novú prístavbu. Dvojpodlažná budova bude klientom nízkokapacitného zariadenia slúžiť na rehabilitáciu, fyzioterapiu i relaxáciu. Prešovský samosprávny kraj na jej výstavbu z vlastných zdrojov preinvestoval 375-tisíc eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %