Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
03.07.2023 12:35

Obec plánuje rekonštrukciu kultúrneho strediska za 1,3 milióna eur


Na snímke miestne kultúrne stredisko v obci Jesenské. Snímka zdroj: (tasr).


Obec Jesenské v okrese Rimavská Sobota plánuje rekonštruovať budovu miestneho kultúrneho strediska. Na projekt zameraný na zníženie energetickej náročnosti chce z plánu obnovy čerpať približne 1,3 milióna eur. Uviedol to starosta obce Gabriel Mihályi.


Miestne kultúrne stredisko v Jesenskom sa nachádza v centre obce a slúži ako multifunkčný objekt. Podľa starostu má vyše 1000 štvorcových metrov a je najvyužívanejšou budovou v obci. "Organizujeme tu konferencie, zábavy, školenia, sú tu kancelárske priestory a zasadaciu miestnosť tu má aj obecné zastupiteľstvo. Od roku 2007 robíme čiastočné rekonštrukčné práce, ale z vlastného rozpočtu by sme takýto obrovský objekt nevedeli obsiahnuť," priblížil Mihályi.

Samospráva patrí medzi úspešných žiadateľov o financie z plánu obnovy v rámci výzvy zameranej na obnovu verejných historických a pamiatkovo chránených budov, na rekonštrukciu kultúrneho strediska bude môcť čerpať približne 1,3 milióna eur. Projekt bude zameraný na zníženie energetickej náročnosti objektu.

"Ide o výmenu strechy, zateplenie, výmenu okien, dverí, výmenu kúrenia," vymenoval starosta s tým, že v oprávnených výdavkoch je tiež výmena elektrických sietí. Ako dodal, rekonštrukcia budovy samospráve prinesie i finančnú úsporu. "V rámci tejto energetickej krízy máme čo robiť, aby sme vedeli udržať takýto obrovský objekt bez zníženia energetickej náročnosti," vysvetlil Mihályi.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2021
Plán obnovy a odolnosti SR je príležitosť na štrukturálne zmeny
Združenie miest a obcí Slovenska vníma Plán obnovy a odolnosti SR ako významný nástroj k reštartu krajiny. Po tom, čo predstavilo návrhy riešení a absolvovalo viacero rokovaní, v pondelok (22. 3.) ich uplatnilo v medzirezortnom pripomienkovom konaní.
viac
03.12.2021
ZMOS uplatnil zásadné pripomienky k systému implementácie plánu obnovy
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo zásadné pripomienky k návrhu systému implementácie Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky, ktoré adresovalo Úradu vlády SR.
viac
23.03.2022
MŽP počúva hlas regiónov pri ich rozvoji
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) sa v Pláne obnovy a odolnosti SR zameriava na klimatické opatrenia, ktoré zabezpečia energetickú efektívnosť pre čo najviac obyvateľov.
viac
21.04.2022
Obce v okrese Revúca sa chcú uchádzať o financie z prvej zelenej výzvy
Samosprávy v okrese Revúca vítajú možnosť čerpať financie v rámci prvej zelenej výzvy slovenského plánu obnovy a odolnosti s cieľom rozvíjať turizmus v národnom parku Muránska planina.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %