Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
04.01.2024 09:55

Obnova budovy mestského úradu prinesie úspory v desiatkach tisíc eur


Mestský úrad v Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách. Snímka TASR.


Mestský úrad v Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách prešiel obnovou. Vďaka projektu, ktorý radnica financovala z európskych fondov, by malo dôjsť k ročnej úspore nákladov o viac ako 80 percent.


Po stredajšom odovzdaní hotového diela to uviedol vedúci oddelenia majetku, investícií, rozvoja a projektov mesta Vysoké Tatry Tibor Tarbaj. S realizáciou projektu "Zníženie energetickej náročnosti budovy mestského úradu Vysoké Tatry" začali v lete 2022. Celkové náklady dosiahli takmer 700.000 eur, pričom grant z Operačného programu Kvalita životného prostredia bol vo výške takmer 560.000 eur. Primátor Vysokých Tatier Jozef Štefaňák uviedol, že samospráva chce byť v opatreniach na úsporu energií a v zelených, ekologických riešeniach príkladom. "Nachádzame sa na území národného parku a každá splodina, ktorú zbytočne nevypustíme do ovzdušia, sa počíta. Snažíme sa aj my nielen tváriť, ale aj robiť ekologicky a toto je jedna z ciest," skonštatoval.         

Budova v centre Starého Smokovca sa dočkala obnovy po 70 rokoch. "Počas 1,5-ročnej obnovy sa riešilo zateplenie obvodového plášťa minerálnou vlnou, zateplenie podstrešného priestoru, výmena bleskozvodov, všetkých okien a dverí za drevené s trojsklom a vykurovacích telies - klasických radiátorov za efektívnejšie panelové. Zrekonštruovala sa elektrina v celom objekte a vymenili sa svietidlá za úsporné LED. Rekonštrukcia kotolne zahŕňala zmenu vykurovania z plynových kotlov na tepelné čerpadlo na princípe vzduch-voda, ktoré je umiestnené v podkroví. Na strechu sa inštalovalo aj 126 fotovoltických panelov," zhrnul Tarbaj.         

Vďaka prijatým opatreniam sa okrem nákladov zníži aj produkcia emisií, budova získala energetickú triedu A0+ ako stavba s takmer nulovou spotrebou energie. Po rekonštrukcii sa podľa primátora zlepšil tepelný komfort objektu, čo pocítili aj zamestnanci úradu - budova je teplejšia a sumy na faktúrach budú v porovnaní s minulým rokom výrazne nižšie. Tarbaj odhaduje, že ročné náklady na prevádzku budovy poklesnú pri súčasných cenách energií o približne 60.000 eur ročne.         

"V ďalšej etape plánujeme obnoviť aj vnútorné priestory, aj v tomto prípade sa budeme snažiť získať prostriedky z európskych fondov, aby sme zlepšili aj vybavenie budovy. Pevne verím, že sa nám podarí zapojiť sa aj do ďalších výziev," uzavrel Štefaňák.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.12.2017
Sabinovská radnica v novom šate
V týchto dňoch boli úspešne ukončené práce na obnove fasády národnej kultúrnej pamiatky – historickej budovy Mestského úradu v Sabinove na Námestí slobody č. 57.
viac
16.09.2018
V Šamoríne rekonštruujú fasádu radnice z vlastných zdrojov
Samospráva mesta Šamorín sa po niekoľkých pokusoch o získanie dotácie z rôznych fondov rozhodla zrekonštruovať fasádu radnice na Hlavnej ulici z vlastných zdrojov.
viac
12.11.2020
Svidník chce do konca roka stihnúť rekonštrukciu viacerých úsekov ulíc
Z hľadiska plánovania a realizácie investičných aktivít je rok 2020, ktorý poznačila pandémia nového koronavírusu, veľmi náročný. Napriek tomu sa mestu podarilo zrealizovať viaceré projekty.
viac
23.11.2020
Obecný úrad sa presťahoval späť do zrekonštruovanej budovy
Budova Obecného úradu v Močenku prešla komplexnou rekonštrukciou. Počas rekonštrukčných prác boli od začiatku februára tohto roka jednotlivé oddelenia obecného úradu presťahované do priestorov kultúrneho strediska – kláštora na Školskej ulici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %