Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
08.12.2021 08:00

Obyvatelia Prievidze budú za odpad a likvidáciu odpadu platiť viac


Ilustračná snímka.


Obyvatelia Prievidze budú za odpad a likvidáciu komunálneho odpadu v budúcom roku platiť viac. Navýšenie poplatku o približne tri eurá na obyvateľa mesto premietlo v novom všeobecne záväznom nariadení (VZN), ktoré na svojom rokovaní v pondelok (6. 12.) schválili mestskí poslanci.


"V prípade poplatku za komunálny odpad musíme dlhodobo plniť usmernenie Najvyššieho kontrolného úradu, ktorý upozorňoval samosprávy na to, aby finančné náklady na odpadové hospodárstvo korešpondovali s príjmami z tejto oblasti," uviedol hovorca mesta Michal Ďureje.

Poplatky za uloženie odpadu na skládku podľa neho neustále narastajú, napríklad v roku 2020 muselo mesto vynaložiť v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 13 eur viac za tonu uloženého odpadu. "V tomto roku, a to je ten najdôležitejší dopad, sa zaviedol zber kuchynského odpadu, pričom s položkou na zber zeleného odpadu, teda trávy a konárov, ide o náklady vo výške 300 000 eur," vysvetlil.

Tieto výdavkové položky musí samospráva pokryť príjmami, preto pristúpila k zvýšeniu poplatku o viac ako tri eurá na osobu, dodal Ďureje.

Výdavky mesta na činnosť s nakladaním komunálneho a biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu by mali v budúcom roku dosiahnuť 2 157 008 eur. Sumu vyčlenilo vo svojom rozpočte.

Sadzbu paušálneho poplatku samospráva navýši o 0,0085 eura na osobu a deň a ročný poplatok o 3,10 eura na osobu, čo je medziročné zvýšenie o 8,9 percenta. V tomto roku platili obyvatelia 34,93 eura za rok, po novom to bude 38,03 eura. Sadzbu poplatku pri množstvovom zbere samospráva zvyšuje o 0,005 eura za jeden kilogram odpadu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.02.2020
Spravodlivé poplatky a moderné nádoby v Lendaku
Pred Vianocami bolo v obci Lendak rušno. Prebehla prvá evidencia odpadu, ktorou odštartovali modernizáciu systému zberu komunálneho odpadu (KO) z domácností.
viac
15.12.2020
Handlovčania zaplatia budúci rok za komunálny odpad viac
Handlovčania budú za odvoz a spracovanie komunálneho odpadu od budúceho roka platiť o tri eurá viac.
viac
30.12.2020
Poplatok za komunálne odpady v Spišskej Belej stúpne o 17 percent
Mesto Spišská Belá opäť zvyšuje poplatok za komunálne odpady, tentoraz o 17 percent. Podľa Pauly Grivalskej z tamojšieho mestského úradu občania aj po jeho minuloročnom zvýšení stále neuhrádzajú všetky náklady v súvislosti so zberom komunálneho odpadu.
viac
10.02.2021
Prievidza chce vybudovať zapustené kontajnery v ďalších lokalitách mesta
Prievidzská samospráva plánuje vybudovať zapustené kontajnery na odpad v ďalších lokalitách mesta. Pribudnúť by mali na Zapotôčkach v Novom Meste a Necpaloch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %