Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
18.11.2016 01:05

Ochranári pritvrdili v boji proti vtáčej kriminalite


Orol kráľovský (Aquila heliaca).


Vzácne orly kráľovské, sokoly rárohy či haje červené hynú na Slovensku zbytočne, rýchlo a bolestivo.


Zväčša požerú nelegálne otrávené návnady, upozornilo združenie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS). Používané jedy patria v Európskej únii medzi zakázané látky, sú nebezpečné pre ľudí i domácich miláčikov.      

"Posledných desať rokov sa orly či sokoly stali takýmito obeťami zhodne v počte 19 jedincov," povedala Lucia Deutschová z RPS. V prípade orla kráľovského to podľa nej predstavuje "v podstate polovicu západoslovenskej populácie, ktorá je veľmi krehká". "Už desať rokov jej sa nerozšírila ani o jediný pár," vysvetlila. Dravce pritom plnia v prírode dôležitú sanitárnu funkciu, požierajú uhynuté živočíchy.      

Ochranári sa voči vtáčej kriminalite rozhodli zakročiť. Prichádzajú s projektom, ktorý má vyšetrovanie takejto nelegálnej činnosti urobiť efektívnejšie. Otrávené návnady a ich obete v teréne bude hľadať špeciálne vycvičený pes, vyšetrovaním sa bude zaoberať ministerstvo vnútra. Združenie si od toho sľubuje väčšiu prevenciu voči nelegálnemu tráveniu a tiež väčší počet odhalených prípadov.      

Medzinárodný projekt sa oficiálne začal v októbri tohto roka pod skráteným názvom "LIFE PannonEagle". Podporila ho Európska únia v rámci programu LIFE.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.04.2016
Slováci recyklujú málo, zmeniť to má nový vzdelávací projekt
Slováci často nevedia, ako zužitkovať odpady či doceniť druhotné suroviny.
viac
22.11.2016
Ochranári žiadajú ministra, aby podporil vyhlásenie NP Podunajsko
Členovia Slovenského ochranárskeho snemu sa obrátili na ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) s výzvou, aby podporil vyhlásenie Národného parku Podunajsko.
viac
29.12.2020
Na zlepšenie území v NATURE 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur
Na zlepšenie stavu území sústavy NATURA 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur. Z komunitárnych zdrojov Európskej únie (EÚ) bude pochádzať takmer 10 miliónov eur.
viac
22.01.2021
Z programu cezhraničnej spolupráce smerujú na východ SR 3 milióny eur
Podpora kultúry, vedeckej spolupráce v oblasti životného prostredia či výstavba cyklotrás. Práve na takéto projekty budú smerovať 3 milióny eur cez Nástroj európskeho susedstva medzi Maďarskom, Slovenskom, Rumunskom a Ukrajinou (ENI CBC HU-SK-RO-UA).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %