Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
19.06.2020 04:45

Odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti bude 9. septembra


Plagát.


Slávnostné odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti sa uskutoční v stredu 9. septembra v priestoroch bratislavskej Starej tržnice. V priamom prenose ho odvysiela RTVS na Jednotke. Informoval o tom Radomír Brhlík z PR Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA).


„Som veľmi rada, že sa život v našej krajine po veľmi náročnom období pomaly vracia do normálu a galavečer Slnko v sieti bude jednou z prvých oficiálnych akcií, ktorou tento návrat oslávime,” uviedla prezidentka SFTA Wanda Adamík Hrycová. „Je skvelé, že budeme oslavovať filmy – práve tie nám totiž všetkým pomohli prekonať karanténu pri plnom duševnom zdraví a ukázali nám, aké je umenie pre spoločnosť dôležité,” dodala.

Medzi kandidátmi na ocenenie vedie s počtom 12 nominácií filmový thriller Amnestie od režiséra Jonáša Karáska o najväčšej väzenskej vzbure v Československu. O cenu v kategórii najlepší hraný film sa bude uchádzať tiež film Nech je svetlo od režiséra Marka Škopa s 11 nomináciami a Punk je hned! od Juraja Šlauka so šiestimi nomináciami. Spomenutí traja režisér zároveň ašpirujú na cenu v kategórii najlepšia filmová réžia.

V kategórii najlepší dokumentárny film je nominovaná trojica titulov Dobrá smrť od režiséra Tomáša Krupu, Skutok sa stal od Barbory Berezňákovej a od režiséra Martina Repku Osamelí bežci: Ideme ďalej.

V jubilejnom 10. ročníku Slnka v sieti sa o ocenenie uchádzalo 24 hraných, dokumentárnych a animovaných filmov. Do druhého kola hlasovania posunuli akademici 14 filmov.

Počas galavečera odovzdajú aj cenu Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre a Divácku cenu Slnko v sieti, o ktorej v internetovom hlasovaní rozhodne verejnosť.

Laureátov národnej filmovej ceny mala SFTA pôvodne vyhlásiť 17. apríla. Tento dátum museli organizátori v súvislosti s opatreniami a prevenciou proti šíreniu nového koronavírusu presunúť.

Viac informácií o národných filmových cenách nájdu záujemcovia na webovej stránke ceny Slnko v sieti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.08.2020
Slnko v sieti spustilo divácke hlasovanie
Národné filmové ocenenie Slnko v sieti za rok 2019 spozná o necelý mesiac svojich víťazov. O laureátovi Diváckej ceny rozhodne verejnosť, ktorá môže od piatka hlasovať za svoj obľúbený film. Za organizátorov o tom informoval Radomír Brhlík.
viac
30.09.2020
Medzi držiteľmi Ceny TTSK sú aj ľudia z boja proti COVID-19
Za osobitný prístup k rozvoju kraja, vynikajúce tvorivé činy a výsledky ocenil v utorok Trnavský samosprávny kraj (TTSK) tri desiatky osobností a kolektívov.
viac
20.10.2020
O cenu Európskeho týždňa mobility 2020 bojovali aj samosprávy
Do Európskeho týždňa mobility 2020 sa svojimi aktivitami a trvalými opatreniami zapojilo 55 samospráv. Najaktívnejšou samosprávou sa stala mestská časť Bratislavy – Ružinov, s originálnym podujatím uspelo aj mesto Senec a aj Levoča získala ocenenie v kategórii samospráv Efektívne trvalé opatrenie.
viac
30.04.2021
Návrhy na ocenenie TTSK môžu do konca júna predkladať aj obyvatelia
Krajskí poslanci budú aj tento rok udeľovať Cenu Trnavského samosprávneho kraja za rok 2020. Toto verejné ocenenie je každoročne určené pre jednotlivcov a kolektívy, ako aj osoby in memoriam, ktoré prispeli k rozvoju kraja a k šíreniu jeho dobrého mena.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %