Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
10.10.2022 11:40

Okolie národnej prírodnej pamiatky Vodopádu Bystrô na Poľane obnovujú


Na snímke Vodopád Bystrô na Podpoľaní. Snímka zdroj: (tasr).


Okolie národnej prírodnej pamiatky Vodopádu Bystrô na Poľane obnovujú. K prácam, ktoré tu uskutočňujú, patrí najmä vybudovanie trvácnych bezpečných stúpačiek a zábradlí k vodopádu.


Potvrdila hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Lenka Štepáneková.

Pripomenula, že turistov a návštevníkov pre práce prosia o zvýšenú opatrnosť a rešpektovanie prípadných obmedzení. "Platiť budú podľa aktuálnej potreby pri zabezpečovaní prác," zdôraznila.

Banskobystrické krajské zastupiteľstvo vyčlenilo vo svojom rozpočte na rok 2022 na zatraktívnenie miesta a zvýšenie bezpečnosti prístupu k vodopádu 35 000 eur. "Časť zdrojov poslúži na vylepšenie záchytného parkoviska a vybudovanie informačných tabúľ pod vodopádom," spomenula hovorkyňa.

Národná prírodná pamiatka Vodopád Bystrô patrí k najväčším vodopádom vo vulkanitoch Západných Karpát, skalná stena presahuje výšku 23 metrov. Východiskovými mestami sú Detva a Hriňová pod Poľanou, cesta autom a aj autobusom k nemu vedie cez hriňovské lazy.

Riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie Tomáš Krahulec uviedol, že vodopád sa nachádza na južných svahoch Poľany, na hornom toku potoka Bystré. "Vedie k nemu náučný turistický chodník dolinou Bystrého potoka od autobusovej zastávky Bystré - Vrátka. Náučný chodník je dlhý približne 2,5 kilometra a k vodopádu sa turisti dostanú za necelú hodinu," uzavrel.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.10.2020
Tri grácie chce radnica vrátiť na Námestie mieru
Súsošie Tri grácie, ktoré do roku 2016 zdobilo Námestie mieru v Liptovskom Mikuláši, čaká na opätovnú inštaláciu v depozitári mestského múzea.
viac
07.04.2022
Lúky Poľany v zozname území európskeho významu nie sú zaradené
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR lokalitu lúky Poľany do národného zoznamu území európskeho významu nezaradilo. Potvrdil to štátny tajomník MŽP SR Juraj Smatana.
viac
14.12.2022
Okolie Vodopádu Bystrô na Poľane plánuje BBSK ďalej rozvíjať
Práce na obnove okolia národnej prírodnej pamiatky Vodopádu Bystrô na Poľane sú ukončené, v pláne je však toto miesto naďalej zatraktívňovať. Potvrdila to hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Lenka Štepáneková.
viac
11.08.2023
Príprava na rekonštrukciu asfaltovej cesty na Poľanu nad Detvou pokračuje
Príprava kompletnej rekonštrukcie asfaltovej lesnej cesty na Poľanu nad Detvou pokračuje. Potvrdila to Daša Makanová, vedúca odboru komunikácie štátneho podniku Lesy SR, ktorý má cestu vo vlastníctve.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %