Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
13.03.2017 10:26

Orgánmi obce sú starosta a zastupiteľstvo, kým prednosta je zamestnancom obce


Ilustračná koláž.


Užitočné rady a informácie - právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová zo Združenia miest a obcí Slovenska.


Otázka:

Niektorí obyvatelia našej obce, ale aj poslanci obecného zastupiteľstva sa domnievajú, že obecný úrad je orgánom obce. Podľa toho pristupujú k prednostovi nášho obecného úradu. Považujú ho po starostovi obce za druhého človeka v obci a často od neho žiadajú vyriešenie aj tých obecných problémov, ktorými by sa malo zaoberať a riešiť ich obecné zastupiteľstvo, prípadne starosta obce. Mohli by ste poukázať na rozdiely medzi obcou ako takou, jej orgánmi a obecným úradom?

Odpoveď:

Nie je nezvyčajné, že povaha obecného úradu je v laickej verejnosti vnímaná občas nesprávne. Často počujeme alebo vidíme napísané slovné spojenia: rozhodnutie obecného úradu, zamestnanec obecného úradu a pod.

Nielen terminologicky, ale aj obsahovo sa totiž zamieňa „obec“ a „obecný úrad“, čo je spôsobené predovšetkým nerozlišovaním týchto dvoch nestotožniteľných právnych pojmov.

Obec zákonodarca konštituoval ako právnickú osobu (Ústava SR - čl. 65, ods. 1, zákon o obecnom zriadení - § 1 ods. 1). Obec teda existuje ako samostatný právny subjekt s právnou subjektivitou. Znamená to, že má spôsobilosť mať práva a povinnosti v oblasti civilných vzťahov (napr. obchodnoprávne, občianskoprávne, pracovnoprávne vzťahy) a súčasne má aj administratívnoprávnu subjektivitu (má právomoc samostatne rozhodovať v správnych vzťahoch ako správny orgán).

Na rozdiel od obce obecný úrad, ktorý nie je právnickou osobou, podľa § 16 zákona o obecnom zriadení najmä ...

 Viac v Obecných novinách č. 9-10/2017 na str. 20.

Autor: JUDr. Daniela FRANZENOVÁ, Kancelária ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.12.2016
"Najkrajšie mesto a obec Slovenska 2016" a "Primátor/Starosta Slovenska 2016"
Blahoželáme víťazom a ďakujeme každému, kto sa zapojil do súťaží! Ďakujeme všetkým hlasujúcim i návštevníkom portálu za všetky hlasy pre mestá a obce, podporné odkazy pre primátorov a starostov.
viac
25.10.2018
Komplexne triediace Palárikovo – výsledok postupnej, pätnásťročnej cesty
V Palárikove (4500 obyvateľov) platia domácnosti žetónmi za odvoz zmesového odpadu zo svojich dvorov. Za odovzdaných 15 vytriedených komodít, vrátane biologického či stavebného odpadu, však žiadny Palárikovčan nič neplatí.
viac
28.10.2019
Popri okresnej Detve sa v obci Kriváň stavia najviac nájomných bytov
V súčasnosti naplno beží výstavba už štvrtej nájomnej bytovky, v ktorej bude 16 bytov, a v príprave je aj stavba ďalšej s 18 bytmi.
viac
16.11.2020
Obec trápi stav ciest a chodníkov, ale aj chýbajúca kanalizácia
Zlá infraštruktúra trápi samosprávu Tužiny v okrese Prievidza. Nedostatok finančných prostriedkov obce s približne 1200 obyvateľmi, ako i rozhodnutia štátu sa podpísali aj pod skutočnosť, že nie je odkanalizovaná.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %