Utorok 14.05.2024
Dnes má meniny 
Bonifác
°C
23.06.2023 10:35

Peľová sezóna tráv pokračuje, najmä na strednom a severnom Slovensku


Ilustračná snímka: (tasr).


V uplynulom týždni dominoval v ovzduší peľ tráv z čeľade lipnicovitých a pŕhľavy, peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých dosiahol vyššie koncentrácie už len na strednom a severnom Slovensku.


Informovala o tom v súvislosti s aktuálnou situáciou Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici s tým, že vplyvom zrážkovej činnosti dochádzalo k výrazným regionálnym rozdielom.

Pokračujúca sezóna tráv vrcholila na strednom a severnom Slovensku. Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých a slabšie alergizujúcej pŕhľavy zachytili v Žiline, Banskej Bystrici a v Bratislave. V ovzduší sa vyskytoval skorocel a štiav, peľ bazy, agátu a lipy dosahoval nižšie hladiny.

"Peľová sezóna tráv pokračuje a v nasledujúcich dňoch ešte očakávame vysoké koncentrácie najmä na strednom a severnom Slovensku. Vo významnejšej miere sa bude vyskytovať aj peľ pŕhľavy, menej už skorocelu a štiavu. Peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých nedosiahne vysoké denné hladiny ani na severe územia. Pri oteplení očakávame nárast denných koncentrácií spór húb (plesní)," konštatovala Lafférsová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.07.2022
Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých prešla svojím druhým vrcholom
Peľ tráv už na väčšine územia nabral klesajúcu tendenciu a len v chladnejších oblastiach Slovenska dosiahne alergiologicky významné koncentrácie. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.
viac
06.07.2023
Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých a pŕhľavy vrcholí
V uplynulých dňoch dominoval v ovzduší peľ tráv z čeľade lipnicovitých a slabšie alergizujúcej pŕhľavy. Rovnako to bude aj v najbližších dňoch, keď možno očakávať vyššie koncentrácie ich peľu na väčšine územia Slovenska.
viac
27.07.2023
Peľová sezóna tráv pomaly končí na celom území Slovenska
Peľová sezóna tráv pomaly končí na celom území Slovenska. Významné denné koncentrácie sú predpokladané najmä na severnom a časti stredného Slovenska. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.
viac
03.08.2023
Peľová sezóna tráv sa končí, pribúdať budú alergény neskorého leta a jesene
Na území Slovenska sa končí peľová sezóna tráv a v ovzduší bude pomaly pribúdať peľ paliny a ambrózie, silných alergénov neskorého leta a jesene. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %