Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
18.02.2023 01:30

Petržalka bude tento rok hospodáriť s vyše 57,2 mil. eur


Petržalka.


Bratislavská Petržalka bude v tomto roku hospodáriť so sumou viac ako 57,2 milióna eur. Rozhodli o tom v utorok miestni poslanci, keď schválili rozpočet mestskej časti na rok 2023. Mestská časť týmto krokom zároveň vystupuje z rozpočtového provizória.


"Myslím si, že v tomto momente je rozpočet iba udržiavací. Veľa investícií tam, bohužiaľ, vzhľadom na možnosti zatiaľ nie je. Zahrnuté sú tam len nevyhnutné veci," uviedol starosta Petržalky Ján Hrčka.

Pripustil, že v priebehu roka sa mestskej časti črtajú ďalšie príjmy, s tými však zatiaľ v schválenom rozpočte nepočíta. Využiť ich plánuje následne na ďalšie investície. "Teraz sú tam naozaj len nevyhnutné veci, prípadne také, ktoré neznesú už odklad," poznamenal.

Starosta tiež priznal, že miestnemu úradu sa tohotoročný rozpočet zostavoval omnoho horšie ako po minulé roky. "Vedeli sme, že poslanci nebudú nadšení, keďže drvivá väčšina sa použije na chod samosprávy," podotkol Hrčka. Ťažšie zostavovanie rozpočtu súviselo sa daňovým bonusom, vysokou infláciou, nárastom cien energií, ale aj so zvyšovaním platov. Prioritou podľa neho bude, aby bola mestská časť naďalej v čiernych číslach, teda aby nešla do mínusu.

Samospráva zároveň využije aj financie z rezervného fondu, a to na pokrytie bežných i kapitálových výdavkov. Týka sa to opravy a obnovy chodníkov, komunikácií a cyklotrás, plavárne, obecných bytov či zlepšenia technického stavu budov. Tiež miestnej knižnice, rozvoja športovej infraštruktúry i údržby a čistoty verejných priestranstiev. Práce chce riešiť najmä vo vlastnej réžii, nie dodávateľsky.

Miestne zastupiteľstvo zároveň zobralo na vedomie návrhy rozpočtov na roky 2024 a 2025, ktoré sú však len orientačné, respektíve výhľadové, nie záväzné.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.12.2022
Rozpočet počíta s nižšími výdavkami ale i investíciami
Rozpočet mesta Partizánske na budúci rok počíta s nižšími výdavkami ako v tomto roku, no i s viacerými investíciami. Samospráva do neho premietla i zvýšenie platov, otázne zostávajú náklady na energie či sociálne služby.
viac
29.12.2022
Mesto bude v roku 2023 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom
Mesto Humenné bude v roku 2023 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške 36 026 912 eur. Mestskí poslanci schválili na svojom ostatnom rokovaní návrh rozpočtu na roky 2023 až 2025. Ako informoval Marián Škuba z tlačového referátu mesta, pre roky 2024 a 2025 nie je rozpočet záväzný.
viac
08.02.2023
Staré Mesto bude tento rok hospodáriť s viac ako 33 mil. eur
Bratislavské Staré Mesto bude v tomto roku hospodáriť so sumou viac ako 33 miliónov eur. Rozhodli o tom v utorok miestni poslanci, keď schválili rozpočet mestskej časti na rok 2023. Mestská časť týmto krokom zároveň vystupuje z rozpočtového provizória.
viac
09.02.2023
Nové mesto bude tento rok hospodáriť s viac ako 42 miliónmi eur
Bratislavské Nové Mesto bude v tomto roku hospodáriť so sumou viac ako 42 miliónov eur. Rozhodli o tom v utorok miestni poslanci, keď schválili rozpočet mestskej časti na rok 2023.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %