Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
25.04.2023 02:25

Petržalka pripravuje aktualizáciu plánu svojho rozvoja do roku 2029


Petržalka.


Bratislavská Petržalka pripravuje aktualizáciu svojho programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja (PHSR) s názvom Plán Petržalka 2029. Ide o strategický dokument, určujúci smerovanie mestskej časti na najbližšie roky.


Pri formulovaní cieľov a priorít rozvoja jej poslúžia aj dáta z dotazníkového prieskumu. Informovala o tom hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

"Tvorba PHSR je kľúčovým krokom v úsilí o zlepšenie kvality života a dosiahnutie rovnováhy medzi životným prostredím, hospodárstvom a sociálnymi faktormi," skonštatovala Daniela Gáliková, poverená vedením referátu projektového riadenia.

Samospráva si vo svojom pláne rozvoja stanovila sedem hlavných priorít, ktoré spadajú do jej kompetencií a rozpočtu, a ktoré by chcela zmeniť k lepšiemu. Ide o školstvo, mobilitu, ekológiu, investície, sociálnu prácu, kultúru a šport. Na vypracovanie stratégie jej poslúžia aj výsledky participatívneho dotazníkového prieskumu s vyše 40 otázkami.

Tri štvrtiny respondentov vníma celkový rozvoj mestskej časti za posledných päť rokov pozitívne. Napriek tomu opýtaní stále vidia priestor na zlepšovanie niektorých oblastí. Najviac ľudí je nespokojných so stavom chodníkov a ciest, dostupnosťou parkovania, zavádzaním parkovacej politiky i kvalitou cyklotrás. Kriticky vnímajú aj bezbariérovosť chodníkov, nedostatočnú čistotu verejných priestranstiev či počet výbehov pre psov.

Naopak, najviac oceňujú možnosti rekreácie (lužné lesy, Veľký Draždiak, Chorvátske rameno) i informovanosť zo strany miestneho úradu. Obyvatelia i návštevníci sú tiež spokojní s občianskou vybavenosťou, najmä so službami v oblasti finančného sektora, telekomunikácií či starostlivosti o telo. Pozitívne hodnotia aj služby miestnej knižnice, dostupnosť detských ihrísk, verejné športoviská či starostlivosť o zeleň.

Pracovné skupiny k strategickej časti dokumentu by mali zasadnúť v priebehu apríla a mája. "Samotné návrhy jednotlivých rozvojových priorít, vrátane prehľadu konkrétnych projektov, by mali byť predstavené koncom júna," doplnila Gáliková. Obsah strategického dokumentu má byť finalizovaný v priebehu júla až septembra. Po zapracovaní všetkých pripomienok bude prerokovaný na miestnom zastupiteľstve, termín je stanovený predbežne na október.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.01.2017
Chcete darovať potraviny?
Už po druhý raz sa Petržalka zapojila do potravinovej zbierky pre sociálne odkázaných, ktorú organizuje spoločnosť UBER.
viac
27.10.2017
Posledný októbrový víkend prinesie pestré zážitky
Ružinovský folklórny festival, Boj o Bratislavu, Príbeh o mŕtvej neveste na hrade Červený Kameň, 1. Záhorácka ľudová zábava, Rozprávková jeseň v DK Zrkadlový háj. Posledný októbrový víkend v bratislavskom regióne bude v znamení divadla a pestrých zážitkov!
viac
26.11.2020
V Petržalke sa pomaly kreuje nový mládežnícky parlament
V bratislavskej Petržalke sa už kreuje nový mládežnícky parlament. Jeho členovia boli vybratí spomedzi 40 uchádzačov, momentálne pokračujú prípravy na prvé spoločné on-line stretnutia.
viac
11.03.2021
V Petržalke pripravujú architektonickú súťaž pre Námestie Republiky
Dlhé roky zanedbaný priestor Námestia Republiky, ktoré má potenciál stať sa centrálnym verejným priestorom bratislavskej Petržalky, čaká revitalizácia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %